Blog

Wat is een tepelhoedje?

De naam tepelhoedje geeft al aan hoe het er uit ziet: als een soort zonnehoedje. Het is een heel dun siliconen schijfje met in het midden een bobbel die plaats biedt aan de tepel. De meeste tepelhoedjes hebben een uitsparing, zodat de baby aan de borst met zijn neusje de huid van de moeder kan ruiken en aanraken. Melk komt door de gaatjes die in de top van het hoedje zitten.
Een tepelhoedje wordt te pas en te onpas ingezet bij verschillende borstvoedingsproblemen. Veel problemen zijn met goed en vaak aanleggen ook zonder hoedje snel te verhelpen.
Overigens zijn er zeker wel goede toepassingen voor een tepelhoedje. Zoals bij premature baby’s, baby’s met zwakke zuigkracht die moeite hebben met drinken aan de borst of bij een baby met korte tongriem.

Onjuist gebruik tepelhoedje

Ook bij het gebruik van een tepelhoedje moet de baby een goede grote hap maken en een groot deel van de tepelhof in de mond nemen. Als de baby op het puntje van het hoedje zuigt kan dat pijnlijk zijn voor de moeder. De baby zal niet veel melk binnen krijgen waardoor de melkproductie nauwelijks wordt gestimuleerd.
Andere punten van aandacht zijn het verbeteren van de drinktechniek, opvolgen van de gewichtstoename van de baby en begeleiding bij het afbouwen van het gebruik van het tepelhoedje.
Bij deze afbeelding is het hoedje los op te tepel gezet.

Tepelhoedje omvouwen

Op deze manier vouw je het tepelhoedje om, tot ongeveer een derde van het puntje. Na plaatsen en terugvouwen komt de tepel heel ver in het tepelhoedje, waardoor het tepelhoedje beter blijft zitten en de baby de borst effectiever kan leegdrinken.
De maat van een tepelhoedje is belangrijk. De lengte en de breedte van de top moeten overeenkomen met de grootte van het mondje van de baby en de grootte van de tepel van de moeder. Smallere tepelhoedjes zijn korter, de bredere zijn langer. In de prakijk wordt een maat L of 24 mm meestal gebruikt. Het is niet de bedoeling dat de tepel klem komt te zitten.

Juist gebruik tepelhoedje

Als je het tepelhoedje los op de borst zet, zal het er makkelijk afvallen. De baby zal meer moeite moeten doen om melk binnen te krijgen. De kans bestaat dat voeden pijnlijk is omdat de tepel niet ver genoeg achter in de mond van de baby komt. Als je het tepelhoedje omvouwt en vervolgens terugvouwt over de tepel, blijft het hoedje beter zitten en kan de baby de borst effectiever leegdrinken.
Als je alle voedingen met een tepelhoedje geeft, is het aan te raden om minimaal één keer per dag na te kolven voor het in stand houden van je melkproductie. Vraag je lactatiekundige om advies over afbouwen van het hoedje en stimuleren van je melkproductie.

Voorbeelden van (on)juist gebruik van een tepelhoedje

Het is niet aan te raden om zelf te experimenteren met een tepelhoedje als borstvoeding niet fijn loopt. Juist gebruik is essentieel en de maatvoering kan lastig zijn. Daarnaast kan het nodig zijn om af te kolven na de voedingen voor het behoud van een goede melkproductie. Hier volgen een paar voorbeelden uit mijn praktijk:

  • Een moeder gebruikt een tepelhoedje bij een baby met een te kort tongriempje omdat haar dochter dan wel aan de borst kan happen. Ook met hoedje kan de baby niet drinken aan de borst omdat het meisje door het te korte tongriempje haar tong niet goed kan gebruiken. De moeder kolft alle voedingen af en geeft moedermelk met de fles. Na knippen van het tongriempje door de verloskundige kan de baby wel aan de borst drinken en heeft ze het tepelhoedje helemaal niet nodig.
  • Doordat de borsten van een moeder erg vol geweest zijn in de stuwingsdagen heeft ze pijnlijke tepels gekregen. Ze is gaan voeden met een tepelhoedje ter verlichting van de pijn. Haar productie is sindsdien dramatisch gedaald. Wat blijkt? Als de baby met hoedje drinkt, zuigt hij dapper maar krijgt geen druppel melk binnen. Als we het aanleggen verbeteren kan de baby zonder tepelhoedje aan de borst en horen we hem luid en duidelijk slikken!
  • Alles is al geprobeerd bij deze moeder, zoals verschillende houdingen en technieken bij het aanleggen. De baby gaat met veel moeite aan de borst en valt dan gelijk in slaap. De moeder kolft haar voedingen af en geeft haar moedermelk met een spuitje. Als laatste optie proberen we of de baby met een tepelhoedje aan de borst wil. Haar dochter hapt, pakt de borst en gaat met open ogen en ontspannen handen heel enthousiast drinken. 

Uit deze voorbeelden blijkt dat een tepelhoedje bij juist gebruik een zegen kan zijn, maar bij onjuist gebruik dramatisch is voor het verdere verloop van de borstvoedingsperiode.
Neem contact met je lactatiekundige bij problemen met borstvoeding en hoe je een tepelhoedje het beste kunt gebruiken.

Meer informatie nodig of heb je vragen?

Wil je iets weten over borstvoeding of hoe ik je hierbij kan helpen?
Maak je je ergens zorgen over en wil je daar met mij over praten?