Maattabel geweven draagdoek

De lengte van een draagdoek wordt in cijfers of in meters aangegeven:
Maat 2: 2,60 meter
M
aat 3: 3,20 meter
Maat 4: 3,60 meter
Maat 5: 4,20 meter
Maat 6: 4,60 meter (meest gebruikte lengte)
Maat 7: 5,20 meter

Per merk zijn er verschillen in breedte van de draagdoek en hoe (schuin) de punten zijn afgewerkt.
Afhankelijk van je postuur of knoopmethode die je wilt gebruiken heb je een andere lengte nodig dan de standaard maat 6 of 4,60 m lange draagdoek. 
Tot maat 36 kun je een maat 5 gebruiken, tot maat 44-46 een maat 6, boven maat 46 is het prettiger om een maat 7 te gebruiken.
Als je partner langer is maar niet breder kun je meestal dezelfde draagdoek gebruiken.

Geweven draagdoekstof

Textiel betekent letterlijk ‘al wat geweven is’. Draagdoekstof is geen gewoon textiel, het wordt op een speciale manier geweven. Draagdoekstof krijgt door het weven speciale eigenschappen die voor dragen en knopen essentieel zijn.
Per merk en type geweven draagdoek zijn er verschillen in dikte van de gebruikte draden en dichtheid van het weefwerk. Een draagdoek van dikkere stof kan als "draagkrachtiger" worden ervaren. Draagkracht is de mate waarin een draagdoek(stof) geschikt is voor het dragen van grotere kindjes.
De draden van draagdoekstof zijn geverfd (met milieu- en kindvriendelijke kleurstoffen) voordat ze verder tot textiel worden verwerkt. Hierdoor zijn draagdoekstoffen meer kleurvast dan stoffen die pas na verwerking tot textiel worden geverfd.

Kruiskeper geweven

Kruiskeper geweven stof is zachter, soepeler, meer plooibaar en fijner om als draagdoek te gebruiken dan gewoon geweven stof. De kruiskeper geweven stof rekt niet in de lengte of de breedte maar is wel rekbaar in beide diagonale richtingen. Hierdoor kan de draagdoek zich aanpassen aan jouw lichaam en dat van je kindje, zonder dat de draagdoek doorzakt.
Bij kruiskeper geweven stof wordt (bijvoorbeeld) over 2 of 3 draden en vervolgens onder 1 draad door geweven. Door de schuine weving op een bepaald punt af te breken en van een ander punt in dezelfde richting verder te laten gaan, ontstaat een patroon. De afwisseling in patroon en verschillende kleuren draden kunnen samen een aantrekkelijk patroon vormen.

Dobby geweven

Dobby geweven is gerelatered aan jacquard geweven. Het resultaat is een draagdoek met fijne geometrische patronen, waarbij één zijde het negatief is van de andere kant. Deze stoffen zijn zeer zacht en prettig in gebruik. Een voorbeeld van dobby geweven is de Prima draagdoek van Didymos. Makkelijk met knopen, zeer rekbaar diagonaal met goede grip.

Jacquard geweven

Het weven van een jacquard patroon is ingewikkelder, meer arbeidsintensief en duurder. Jacquard geweven stof is stevig en veerkrachtig, maar rekt net als kruiskeper geweven stof niet in de lengte of de breedte. De zachte en soepele stof maakt dat jacquard geweven stof heel fijn is om mee te dragen. De stof kan gladder zijn dan kruiskeper geweven stof. Mooie ingeweven structuren komen ook voor, waardoor de draagdoek extra grip heeft. De speciale weeftechniek kan gecombineerd met verschillende kleuren en typen draden. Dit levert mooie gradaties van kleuren op in prachtige patronen. De voorkant van de draagdoek kan er daardoor heel anders uitzien dan de achterkant van de draagdoek.

Materialen en vezels

Geweven draagdoeken worden van verschillende natuurlijke materialen gemaakt. Meestal wordt voor de draagdoekstof 100% katoen gebruikt. Daarnaast worden allerlei combinaties van katoen met linnen, wol, zijde of bamboe, de zogenaamde blends, toegepast.
De grondstof van de draden voor het weven zijn vezels. In het algemeen kunnen vezels natuurlijk of kunstmatig zijn. Kunstmatige vezels worden in geweven draagdoeken meestal niet gebruikt. Als in de draagdoekstof een combinatie van verschillende materialen wordt gebruikt, dan wordt katoen in de lengte richting (kettingdraad) en het combinatie materiaal, bijvoorbeeld linnen, in de dwars richting (inslagdraad) toegepast.
De natuurlijke materialen waar draden voor draagdoekstof van gemaakt worden kun je verdelen in plantaardige en dierlijke vezels. Hieronder worden veel toegepaste vezels en hun eigenschappen beschreven.
Plantaardige vezels

  • Katoen is een zachte vezel van de zaden van de katoenplant. De korte vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om zachte, luchtdoorlatende stof van te maken.
  • Linnen bestaat uit lange vezels die gemaakt uit vlas. Vanwege de lange vezels kan de stof in het begin wat stug aanvoelen. Door gebruik zal de draagdoek steeds zachter gaan aanvoelen en makkelijker knopen. Een draagdoek met linnen wordt als draagkrachtig ervaren.
  • Hennep komt van vezels van de bast van de hennep plant. Deze vezels zijn bijzonder sterk en lang. Om een draagdoek met hennep zacht te krijgen zul je soms wel wat moeite moeten doen. Net als linnen wordt hennep als zeer draagkrachtig ervaren en geschikt voor het dragen van grotere kinderen.
  • Bamboevezels voelen verrassend zacht aan. In combinatie met katoen zorgt dit voor een fijne soepele draagdoek. Bamboe absorbeert meer vocht dan katoen en voelt koel aan.

Dierlijke vezels

  • Zijde is een product dat onder andere door de zijderups wordt afgescheiden; het stolt als het in contact met lucht komt en er ontstaat een fijne, glanzende draad. Het winnen van zijde is arbeidsintensief wat het een duur product maakt. Zijde is glad en soepel en geeft de draagdoek een mooie glans.
  • Wol dat het meest gebruikt wordt komt van het schaap. Daarnaast wordt kamelenwol, mohair en kasjmier toegepast. Wol heeft als eigenschap dat het warmte vasthoudt. Wol ademt goed, waardoor het ook koel aanvoelt. Hoe fijner de wolvezel, hoe minder kans op kriebelen.

Dikte en gewicht draagdoek

Het gewicht van een draagdoek (in g/m²) geeft je een idee van hoe dik een draagdoek is. Dit draagdoek gewicht reken je als volgt uit: het totale gewicht van de draagdoek (in gram) gedeeld door de oppervlakte van de draagdoek (lengte x breedte in meters).
De dikte van de draagdoek bepaalt hoe een draagdoek aanvoelt, knoopt en zich in gebruik houdt. Het gebruikte materiaal en manier van weven spelen ook een rol, zoals de draaddikte en weefdichtheid. Een nieuwe draagdoek voelt wat stugger aan dan een draagdoek die vaker gebruikt is, dat heet ingedragen.

Gewicht (g/m2)
Dikte
<180Heel dun
180-220Dun
220-260Medium
260-300Dik
>300Zeer dik