Zwaar?

Een kindje dat los op je arm ligt of zit is snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt van je af. Je kindje wiebelt en beweegt, wat het dragen van je kindje vermoeiend maakt. Als je je kindje in een goede draagdoek of ergonomische drager op de juiste manier draagt, voelt het helemaal niet zwaar aan. Je kindje zit dicht bij je. Het gewicht van je kindje wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je kindje bij je te hebben. Ook groeit je kindje mee met je draagervaring.

Verwennen?

Je kindje dicht bij je dragen is toch helemaal niet verwennen? Je baby is negen maanden door jou gedragen en gekoesterd in je buik. Na de geboorte heeft hij (en jij) nog steeds de intense behoefte om samen te zijn. Waarom zou je hem niet bij je dragen?
Naast behoefte aan voeding, heeft je baby huidhonger. Hij heeft liefde, warmte, geborgenheid en aanraking nodig. Als je kindje veel geknuffeld en aangeraakt wordt, zal hij zich beter ontwikkelen op geestelijk en lichamelijk gebied.
Het voordeel van een draagdoek of draagzak is dat je, met je kindje bij je, toe komt aan je eigen bezigheden of de zorg voor je andere kinderen.

Moeilijk?

Een stopdas of veters leren knopen is de eerste keer ook lastig. Maar als iemand het een keer voor doet en je probeert het daarna een paar keer zelf dan leer je het snel genoeg. Wil je advies op maat, kies dan voor een draagconsult. Tijdens een draagconsult kun je verschillende draagdoeken of babydragers proberen onder begeleiding van een draagconsulent. Ook het inloopspreekuur is geschikt om je te laten informeren over dragen.
En wees eerlijk. Kon jij de kinderwagen of maxi-cosi ook in één keer soepel en makkelijk bedienen en gebruiken?

Facing out? Hot or not?

Zeker de eerste maanden vindt je kindje het juist fijn om op de buik met het gezichtje naar je toe te worden gedragen. Je kindje heeft vooral interesse in gezichten en ziet jouw gezicht het liefst van allemaal.
Stel je voor dat je in een drukke winkelstraat loopt, met je baby voor je gedragen met zijn gezicht naar voren toe. Al die drukte en mensen die hij niet kent. Alles komt op hem af en hij kan geen kant op.
Als je kindje wat groter is en meer behoefte heeft aan contact met de buitenwereld, is dat een goed moment om hem op de heup te gaan dragen of over te stappen naar rugdragen. Nog steeds zit hij met het gezichtje naar jou toe, buik tegen je aan. Op deze manier heeft hij meer overzicht en toch de mogelijkheid om weg te duiken in de draagdoek of draagzak als het hem te veel wordt.
Met Ergobaby Omni en Tula Explore kun je ergonomisch face forward dragen. Het advies is wel om dit te doen met een oudere baby en niet te lang achter elkaar.

Vanaf en tot welke leeftijd?

Met een draagdoek kun je je kindje al vanaf de geboorte dragen. Verstelbare draagzakken kun je vaak ook al snel na de geboorte gebruiken. Wil je een combinatie tussen draagdoek en draagzak? Dan kies je voor een half buckle of verstelbare mei tai. Je kunt doorgaan met dragen van je kindje in een zolang jij en je kindje dat prettig vinden. Sommige moeders dragen hun kindje zelfs nog of en toe als ze peuter zijn.
Als je kindje groter is zal de manier waarop je hem draagt veranderen. In het begin zul je hem vooral in de kikkerhouding rechtop tegen je borst bij je dragen. Afhankelijk van je draagervaring en zelfvertrouwen, kun je (al snel) gaan rugdragen. Bij een groter kindje kun je voor een kort stukje dragen ook heel handig een ringsling of een korte knoopdoek gebruiken.

Dragen met rug- en bekkenpijn

Als een moeder fysieke klachten heeft is het dragen van haar kindje op de arm een zware en eenzijdige belasting. Met een draagdoek of draagzak gebruik je je hele romp om je kindje te dragen. Het zwaartepunt ligt dicht bij je eigen zwaartepunt, waardoor het minder belastend is om zo je kindje te dragen. Wel is het belangrijk dat je symmetrisch draagt met respect voor je eigen belastbaarheid en rust.
Als je je kindje vanaf de geboorte draagt, ontwikkelen je (rug)spieren en uithoudingsvermogen met het groter worden van je kindje mee. Je wordt sterker, wat juist heel positief kan werken tegen rug- of bekkenproblemen.
Ook bij fibromyalgie of andere lichamelijke beperkingen is het dragen van je kindje vaak wel mogelijk. Het is aan te raden om dit met een ervaren draagconsulent samen te testen. Zo is een gladdere stof vaak makkelijker te knopen waardoor het minder kracht kost. Of blijkt een drager zonder gespen fijner omdat het losklikken van de gespen teveel kracht kost.

Tips voor het veilig leren dragen van je kindje

Het dragen van kinderen is zo oud als de mensheid zelf. In de armen van zijn moeder is haar kind veilig en kan hij makkelijk bij haar borsten voor zijn voeding. Dicht bij haar zal hij makkelijk op temperatuur blijven. Gekoesterd door zijn moeder huilt hij minder, slaapt beter en is rustiger. En hoe heerlijk is het voor een kind om zijn omgeving te leren kennen vanuit een plek waar hij zich prettig voelt?
Maar hoe onhandig, letterlijk en figuurlijk, is het voor een moeder om de hele dag haar kind vast te houden? Je kunt niet eens even naar de wc, boodschappen doen, eten klaarmaken of voor de rest van het gezin zorgen. Met een hulpmiddel om je kindje bij je te dragen heb je je vrijheid weer terug.
In onze tijd en cultuur is het dragen van kinderen niet zo gebruikelijk meer. Gelukkig ontdekken steeds meer moeders hoe fijn en praktisch een draagdoek is.
Lees voor je begint met je kindje dragen in een draagdoek de volgende tips:

 • Het knopen van een draagdoek moet je leren, het is net als leren veters strikken of een stropdas knopen: oefening baart kunst
 • Bekijk de stap-voor-stap foto’s uit de handleiding van je draagdoek of draagzak, vaak vind je op Youtube veel leuke filmpjes
 • Oefen het knopen en dragen eerst met een pop of kussentje
 • Maak gebruik van een spiegel, zodat je goed kunt zien wat je doet
 • Oefen samen met je partner, samen kun je de verschillende stappen makkelijker onthouden en zul je je zekerder voelen
 • Wacht met oefenen tot je baby goed uitgerust en niet hongerig is, zorg ook dat je zelf alle tijd en rust hebt dingen te proberen
 • Schrik niet als het na een aantal keren pas lukt om goed te knopen
 • Vouw je draagdoek helemaal uit en haal je draagdoek uit de knoop voor je begint met knopen
 • Vergeet niet dat jullie allebei moeten wennen aan de draagdoek, draagzak en het gebruik er van, stel je kindje op zijn gemak en blijf rustig met hem praten tijdens het oefenen
 • Als de draagdoek niet fijn zit en je hebt het gevoel dat je de baby ondanks draagdoek nog steeds vast moet houden, dan is de draagdoek waarschijnlijk niet goed geknoopt. Hetzelfde geldt bij gebruik van een draagzak. 
 • Trek de draagdoek strak aan. In het begin zul je eerder te los dan te strak knopen.
 • Merk je dat je draagdoek losser gaat zitten als je je kindje naar je toe trekt en/of na een tijdje, dan is het beter om opnieuw en strakker te knopen.
 • Haal alleen je handen weg van je kindje en draagdoek als je echt zeker weet dat je kindje goed in de draagdoek zit en de knoop veilig en strak genoeg is.
 • Strijk of trek vouwen en plooien in de draagdoek glad, dit voorkomt drukplekken bij je kindje en bij jezelf.
 • Rol een spuugdoekje in de draagdoek ter hoogte van het nekje voor een zachtere rand en meer steun.
 • Draag je kindje zo hoog bij je dat je zijn hoofdje makkelijk kunt kussen.
 • Draag je kindje altijd met het gezicht naar je toe en de beentjes in de kikkerhouding. Bij deze houding zijn de beentjes gespreid. De knietjes zijn opgetrokken tot navelhoogte, vergelijkbaar met hurken. Dit geeft de optimale positie voor het bekken en de heupen. De rug van je kindje houdt zijn natuurlijke bolling. Om dit te bereiken moet de draagdoek de beentjes steunen van knieholte tot knieholte. Let op dat de doek niet ‘snijdt’ in de knieholte.
 • Kleed je kindje niet te warm aan. Je eigen lichaamswarmte en de lagen stof van de draagdoek houden je kindje warm. Beschouw de draagdoek als een laag kleding. Kleine kinderen verliezen veel warmte via het hoofdje, dit kun je tegengaan door je kindje een mutsje te geven. Ook voetjes kunnen koud worden bij koud weer. Wees bij warm en zonnig weer bedacht op kans op verbranden en zorg voor bescherming tegen de zon.
 • Draag bij koud weer je draagdoek met kindje onder je jas. Een draagdoek over je jas kun je niet mooi knopen en je baby mist de bescherming van jouw jas. Zorg er wel voor dat je kindje vrij uit kan ademen onder je jas.
 • Draag je kindje gerust vanaf de geboorte, als je dat zou willen en fit genoeg bent. Bouw het rustig op, zodat je spieren kunnen wennen. Je zult merken dat je kindje dragen in een draagdoek minder zwaar is als los op je arm.
 • Neem de tijd om je kindje te laten wennen aan het dragen en de draagdoek als je start met dragen als hij wat ouder is. Maak er een spelletje van, dans met hem door de kamer en maak samen veel lol. Je zult zien dat je snel genoeg je kindje met plezier kunt dragen.
 • Varieer met verschillende knoopmethodes tot je een knooptechniek hebt gevonden die prettig draagt, waarbij je gerust zelf creatief mag zijn.

Wil je echt de puntjes op de ‘i’ leren van een bepaalde knooptechniek of een nieuwe manier van dragen leren? Doe dan een draagconsult, verzorgd door een ervaren draagconsulent. Vergeet vooral niet te genieten van je kindje in de draagdoek!

Waarom je kindje dragen?

Vanuit je intuïtie en door ervaring weet je dat je baby onrustig wordt als hij niet bij je is. Hij voelt zich in zijn eentje niet prettig en huilt meer. Gekoesterd en gedragen worden is, naast (borst)voeding, een van de levensbehoeften van je baby.
Als je denkt aan vroeger tijden is het logisch dat je baby zich laat horen, als hij de nabijheid van zijn moeder niet voelt. In de oertijd was een baby zonder zijn moeder een makkelijke prooi voor roofdieren. Dit is wat je baby genetisch heeft mee gekregen: huilen als hij zich alleen voelt. Hij heeft geen benul van een veilig huis en een bedje dat voldoet aan alle veiligheidseisen. Hij wil maar een ding: het alarmerende gevoel van verlaten zijn moet stoppen. En hij gaat huilen.
Hoe pak je dat praktisch aan? Als je moeder bent geworden, gaat het leven gewoon door. Op afbeeldingen van vroeger zie je moeders die hun baby’s dragen met een hulpmiddel of draagdoek. Dit is van alle tijden. Beelden van kinderen die gedragen worden zijn al te zien op Egyptische afbeeldingen uit de tijd van de farao’s.
Daarnaast heeft je baby een andere reden, die van levensbelang is, om dichtbij je te zijn: hij kan er de moedermelk krijgen die nodig is om te kunnen groeien. Mensenmelk is bedoeld voor frequente voedingen. Hoe dichter hij bij zijn moeder is, hoe makkelijker hij net zo vaak en veel kan drinken als hij maar wil. Daarnaast is borstvoeding zoveel meer dan alleen voeding. Het biedt troost, instant afweer, de broodnodige nabijheid van de moeder, geborgenheid en stimulans van de ontwikkeling van je baby.
Warm blijven is geen probleem, de nabijheid van jouw lichaam maakt dat je baby prima op temperatuur blijft en verbruikt hij zo min mogelijk energie.
Waarom is het zo fijn om ook in onze huidige tijd je baby of kindje te dragen:

 • Je hebt je baby bij je en tegelijk je handen vrij voor een ander kindje, werk of huishouden
 • De interactie tussen jouw en je baby wordt gestimuleerd
 • Je kunt de signalen en behoeftes van je baby makkelijk en snel leren kennen, waarbij je door zijn nabijheid snel kunt reageren
 • Je fysieke belasting bij het dragen van je baby in een goede draagdoek of draagzak, is minder dan bij het dragen op je arm
 • Je baby zal minder vaak en minder lang huilen. Dit is bevestigd met wetenschappelijk onderzoek. Uit dit onderzoek bleek ook dat baby’s die gedragen worden per dag vaker borstvoeding krijgen en minder vaak een fopspeen nodig hebben.
 • Voor je baby geldt dat zijn lichaam, motoriek en (sociale) ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt
 • Als je baby snel geprikkeld is en zich overstrekt of vaak spuugt, is dragen in de draagdoek of draagzak de manier om je baby zich beter te laten voelen
Omdat het simpelweg gezellig en fijn is om zo lekker dicht bij elkaar te zijn
Borstvoeding geven en je baby veel bij je dragen zijn een goede combinatie, waarbij zowel jij als als je baby voordeel hebben. 

Bron onderzoek over dragen en afname huilen: Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A randomized controlled trial. Pediatrics 77:641-648.
De afbeelding is een vijfentwintigste dynastie reliëf in de tombe van Monet West Bank in Luxor.

Wat is een natuurlijke draaghouding?

Vaak zeggen plaatjes meer dan woorden....  De 'kikkerhouding' is anatomisch gezien de meest gunstige houding voor een pasgeboren baby. Zo heeft hij in je buik gezeten en zo zal hij zijn lichaam tegen je opkrullen als je hem optilt en tegen je aan houdt.
De knietjes zijn hoog opgetrokken, tot navelhoogte. De beentjes zijn naar buiten geopend en het ruggetje is mooi bol. In deze houding heeft de baby zijn armpjes dicht tegen zich aan en kan hij zijn handjes bij zijn gezicht brengen.
De draagdoek of draagzak ondersteunt het lichaam van de baby, biedt geborgenheid en de nabijheid van zijn moeder. De baby kan ontspannen en rustig worden. Tegelijkertijd wordt zijn lichaam gestimuleerd waardoor hij een goede spierspanning ontwikkelt en leert stabiliseren.