Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Wat zijn de verschillen tussen de Tula draagzakken?

Tula toddlerDe Tula draagzakken zijn ontstaan na de zoektocht van Mike en Ula. Ze zochten de ideale vadervriendelijke draagzak waarmee ze hun tweede kindje ergonomisch konden dragen. Ze vonden nergens iets dat 100% aansprak. De allereerste Tula kwam uit de hand van hun Vietnamese grootmoeder.
Tula staat bekend om de vrolijke printjes en is een populair merk. Mooie designs worden gecombineerd met ergonomisch dragen. In alle Tula draagzakken kun je je kindje in de natuurlijk kikkerhouding dragen.
Een Tula draagzak kopen? Kijk eens in de webshop of komt langs op het inloopspreekuur als de winkel open is.

Rate this blog entry:
Continue reading
283 Hits
0 Comments

Waar of niet waar? Een stuk over draag(on)zin

Draagdoek-veiligdragen.jpgOp één of andere manier ben je vaak een bezienswaardigheid als je jouw kindje in een draagdoek of draagzak bij je draagt. Ik kreeg vaak reacties als “het is vast zwaar om je kindje zo bij je te dragen”, “ze kan zeker nog niet lopen” of nog erger “je verwent je kind op deze manier wel zeg”.

Andere moeders deelden de volgende onzin opmerkingen over het dragen van kinderen: “zo kan ik niet zien of het een jongen of een meisje is”, “je hebt zeker geen geld voor een kinderwagen”, “wat zielig dat je kindje zo vastgebonden zit”, “het doet pijn bij je kindje want hij huilt in de draagdoek” en “je kindje komt niet tot rust in de draagdoek”.

Rate this blog entry:
Continue reading
817 Hits
0 Comments

Wat is een melkblaar?

Een melkblaar is een blaasje gevuld met melk op de tepel(hof). Een of meer tepelopeningen zijn bedekt met een laagje huid. Dit blokkeert de melkkanalen en geeft verschijnselen van een verstopping. Het kan ook zijn dat op de tepel een wit stipje te zien is, dit is waarschijnlijk een verstopping in een melkkanaal. Het is allebei zeer pijnlijk bij het voeden.

De tepel voor een voeding weken met warm water of een watje met olijfolie maakt het velletje of de verstopping zacht, waardoor het blaasje tijdens de voeding open zal gaan. De blaar (laten) doorprikken met een steriele naald is een andere mogelijkheid. Lanoline of hydrogel borstcompressen geven verlichting van de pijn veroorzaakt door het geopende blaartje en bevorderen het genezingsproces. Zorg dat het wondje schoon blijft, meestal zal het snel genezen.

De oorzaak van een melkblaar is niet altijd even duidelijk, maar meestal ontstaat een blaar door wrijving. Let in ieder geval goed op het aanleggen en voorkom dat de baby aan de borst 'hangt'. Hierdoor zal het voeden minder gevoelig zijn, kan de baby de borst goed leegdrinken en geneest het wondje het snelst. Eventueel eerst aanleggen aan de minst pijnlijke kant en pas als de melk is toegeschoten de pijnlijke kant geven, zodat deze borst minder belast wordt.
De borst waar het blaartje of de verstopping zat kan tijdelijk wat minder melk geven. Dat herstelt vanzelf als het probleem verholpen is, gecombineerd met goed en vaak legen van de borst. Bij vragen of zorgen is het aan te raden om contact te zoeken met je lactatiekundige, zij kan jou begeleiden zodat je klachten snel minder worden.

Voorbeelden van een melkblaar of een verstopping in een uitgang van een melkkanaaltje zie je hier:

.

Oproep: Voor onderwijsdoeleinden ben ik op zoek naar duidelijke foto's van een melkblaar, waar je goed het met melk gevulde blaasje op kunt zien. Misschien heb je zelf een melkblaar omdat je dit artikel hebt opgezocht. Zou je een detailfoto willen maken en die mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ? Voor vragen hierover mag je me ook bellen op 015 - 737 02 34 of 06 - 52 43 28 62.

Rate this blog entry:
Continue reading
843 Hits
0 Comments

Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven?

Voorbereiden op borstvoeding geven

In mijn directe omgeving is een kennis net zwanger geworden. Ze weet dat ik lactatiekundige ben en kwam al naar me toe om trots te vertellen dat ze van plan is om borstvoeding te gaan geven.
Later hoorde ik haar druk praten met andere mensen over welke babykamer er gaat komen. Ze heeft de kinderwagen al uitgezocht en weet welke kinderstoel er gaat komen. Geld speelt geen rol. Voor haar kindje alleen het beste. Ze heeft gelijk, helemaal gelijk. Je eerste kindje krijg je maar één keer. En daarvoor wil je de beste, mooiste en meest veilige omgeving. Dat betekent zoeken op internet, naar verschillende winkels gaan, je laten informeren, te rade gaan bij andere (aanstaande) ouders. Wat is er op de markt? Wat is handig? Waar heb je nu echt iets aan? En wat was is het meest nutteloze kraamcadeau dat andere mensen kregen? Want dat wil je natuurlijk niet hebben.
Voorbereiden op de komst van je baby kan ook betekenen dat het huis nog even grondig aangepakt en opgeknapt wordt. Het nestje moet er keurig uitzien.

Rate this blog entry:
Continue reading
727 Hits
0 Comments

Waarom zou je borstvoeding geven?

Waarom borstvoeding geven? Blije baby en mama ook blijBij de cursus borstvoeding of een huisbezoek als lactatiekundige vraag ik vaak waarom een moeder heeft gekozen voor borstvoeding. Misschien een rare vraag, want het klinkt zo logisch en natuurlijk om na je zwangerschap en bevalling te beginnen met borstvoeding geven.
Redenen die genoemd worden zijn onder andere: natuurlijk vervolg op de zwangerschap, mijn man is allergisch, het is gezond voor mijn kindje, zo krijg ik makkelijker een band, ik heb hooikoorts, voorkomen van voedselallergie.

Of je nu borstvoeding geeft voor de gezondheid van je kind, jezelf, vanwege de gezelligheid of omdat je extra snel wilt afvallen na de bevalling, omdat het gratis is of zelfs om je schoonmoeder dwars te zitten: iedere reden om borstvoeding te geven is goed. Sterker nog: je hebt niet eens een logische reden nodig om borstvoeding te geven. Je kunt kiezen voor borstvoeding, gewoon omdat je het zelf leuk vindt.

Rate this blog entry:
Continue reading
696 Hits
0 Comments

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de vroege ontwikkeling van je moeder-kind relatie. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding (Lactatiekundige), dragen van kinderen (Draagconsulent) en coaching.

Copyright © 2010 - 2016 Aidulac ®

UA-81851763-2