Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Borstvoeding geven en dragen bij warm weer

Op dagen dat het erg warm is, krijg ik vragen van ouders over extra water geven bij borstvoeding en of dragen wel veilig kan als het heet is buiten. Ze willen weten wat er mogelijk is en waar ze op moeten letten.
Hieronder lees je meer over voeden met warm weer en hoe je ondanks de hitte fijn kunt dragen.

Over de eerste vraag kan ik kort zijn. Moedermelk bestaat voor 87.5% uit water. Op warme dagen blijf je je baby voeden op verzoek, je baby zal ongetwijfeld vaker vragen om een voeding. Op deze manier vult je baby het vocht aan dat hij of zij verliest met zweten. Extra water naast borstvoeding bijgeven is niet nodig, het kan zelfs nadelig zijn voor je productie en de groei van je baby.
Houd de luiers in de gaten. Mocht je merken dat die minder worden, dan kun je op jouw verzoek extra aanleggen.
Let er wel op dat je zelf genoeg drinkt, omdat je nu extra vocht verliest (je drinkt voldoende als je urine helder en lichtgeel is). Het beste drink je water of andere energiearme drankjes, een flesje water bij de hand is super fijn tijdens het voeden. Komkommer en meloen is lekker fris om te eten met warm weer en geeft tegelijk vocht met een smaakje. Een extra setje zoogcompressen voor onderweg kan handig zijn, omdat je door de warmte en vaker aanleggen misschien iets sneller lekkage hebt.
Is je baby al iets ouder, dan is een ijsje van moedermelk een heerlijke delicatesse voor je kindje!
Voeden als het warm is, kan snel plakkerig of zweterig zijn. Voeden in zijligging of een hydrofiele doek over je arm is minder vervelend.

Je baby of kindje dragen als het erg warm is buiten kan, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden.
Dunne luchtige kleding van natuurlijke materialen zijn voor jou en je kindje het prettigste. Let er wel op dat onbedekte lichaamsdelen van het kindje kunnen verbranden. Insmeren met zonnebrandcrème kan verstandig zijn. Een zonnehoedje of een parasolletje mee voor onderweg is misschien nog niet eens een gek idee.
Een draagzak of draagdoek kun je zien als één laagje kleding, hier kun je de kleding van je kindje op aanpassen.
Als je in de schaduw kunt blijven, is dat het prettigste voor beiden. Ideaal is het als je het heetste moment van de dag in de schaduw of binnen kunt zijn.
Zorg voor voldoende vocht voor jou en je kindje. Dragen is al snel warm, zo dicht tegen elkaar aan en dan verlies je beiden extra vocht.
Houd je kindje goed in de gaten. Jonge baby’s kunnen hun temperatuur zelf nog niet heel goed regelen of geven niet duidelijk aan dat ze ergens last van hebben.
Als je draagt met een geweven draagdoek, kies dan voor een knoop met één laagje stof over je kindje. Denk aan de Front Wrap Cross Carry of Kangaroo Carry voor dragen op de buik, en de rucksack carry voor rugdragen.
Een draagdoek met een gewicht onder 220 g/m2 is wat dunner.
Heb je een rekbare draagdoek? Mogelijk is deze met drie lagen tricot stof te warm als het heet is buiten.
Een ringsling of slendang is ideaal met warm weer. Een korte draagdoek betekent weinig stof om jou en je kindje, makkelijk aan en uit te doen. Om dezelfde reden is torsodragen bijzonder prettig bij tropische temperaturen en heb je zelf je handen vrij.
Een mei tai of ergonomische drager is ‘open’ aan de zijkant, wat minder warm aanvoelt. Het rugpand is vaak wel van een dubbele laag stof. Toch vinden veel ouders dit wel een fijne manier van dragen met warmer weer. Houd er rekening mee dat het erg warm kan worden onder een slaapkapje.
Ook met dragen bij warm weer zijn hydrofiele doeken prettig tussen jou en je kindje, zodat het minder zweterig aanvoelt.

Luister goed naar je eigen lichaam en observeer nauwkeurig de signalen van je kindje. Met je kindje dichtbij je kun je uitstekend zien of het goed gaat met hem of haar. Bij dragen op de buik of heup heb je goed zicht op je jonge baby, waarschijnlijk is rugdragen met een groter kindje juist weer minder warm. Met gezond verstand en wat kleine aanpassingen kun je vaak prima dragen met warm weer. Tenslotte dragen vrouwen over de hele wereld, en ook in tropische landen, hun kindje bij zich.
Voelt het echt heel warm en niet meer fijn, dan kun je altijd een lekker hangmat maken van je draagdoek!

Rate this blog entry:
Te weinig? Of misschien wel veel te veel?
Waarom zou je borstvoeding geven?

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2