Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Een draagdoek – meer dan een lange lap stof

Manieren van weven
Het materiaal waarvan draagdoeken worden gemaakt kan op allerlei verschillende manieren worden geweven. Bij de eenvoudigste manier worden de draden haaks op elkaar ingeweven, zodat een simpel kruispatroon ontstaat.

Bij kruiskeper geweven stof wordt (bijvoorbeeld) over 2 of 3 draden en vervolgens onder 1 draad door geweven. Door het herhalen van dit patroon ontstaat een diagonaal patroon.

Door de schuine weving op een bepaald punt af te breken en van een ander punt in dezelfde richting verder te laten gaan, ontstaat een patroon. De afwisseling in patroon en verschillende kleuren draden kunnen samen een aantrekkelijk patroon vormen.

Kruiskeper geweven stof is zachter, soepeler, meer plooibaar en fijner om als draagdoek te gebruiken dan gewoon geweven stof. De kruiskeper geweven stof rekt niet in de lengte of de breedte maar is wel rekbaar in beide diagonale richtingen. Hierdoor kan de draagdoek zich aanpassen aan jouw lichaam en dat van je kindje, zonder dat de draagdoek doorzakt.

Dobby geweven is gerelatered aan jacquard geweven. Het resultaat is een draagdoek met fijne geometrische patronen, waarbij één zijde het negatief is van de andere kant. Deze stoffen zijn zeer zacht en pluizig en zeer rekbaar diagonaal met goede grip.

Het weven van een Jacquard patroon is ingewikkelder, meer arbeidsintensief en duurder. Jacquard geweven stof is stevig en veerkrachtig, maar rekt net als kruiskeper geweven stof niet in de lengte of de breedte. De zachte en soepele stof maakt dat Jacquard geweven stof heel fijn is om mee te dragen. De stof is ook vaak net iets gladder dan kruiskeper geweven stof. De speciale weeftechniek kan gecombineerd met verschillende kleuren en typen draden. Dit levert mooie gradaties van kleuren op in prachtige patronen.

Materiaal
Meestal wordt voor draagdoekstof katoen gebruikt. Combinaties met linnen, wol en bamboe zijn ook mogelijk. De draden die gebruikt worden bij het weven van een draagdoek zijn voordat ze verwerkt worden geverfd (met milieu- en kindvriendelijke kleurstoffen). Hierdoor zijn draagdoeken kleurvast.

Ontwerp
De randen van een draagdoek zijn meestal geweven in een contrasterende kleur (1), waardoor deze makkelijk te vinden en aan te spannen zijn bij het knopen.
De middenmarkering (2) maakt het makkelijk om het midden te vinden, waardoor je beter uit komt met je knoop en het knopen.
De punten van de draagdoek zijn diagonaal en parallel gesneden (3), knopen gaat daardoor makkelijker.

Conclusie
Draagdoek stof is niet ‘zomaar’ een lap stof. Een gewone lap stof is lang niet altijd fijn en geschikt om mee te dragen. Mocht je dit toch overwegen, houdt dan rekening met het volgende: de stof moet niet te dun of dik zijn, sterk genoeg zijn om je kindje te dragen en geverfd met veilige kleurstoffen.

Bronnen:

Hoppediz

Effen binding

Jacquard weving

Keper binding

Twill

Verschillende weefpatronen

Rate this blog entry:
Gestopt met borstvoeding. En dan?
Moedergevoel

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2