Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven?

Voorbereiden op borstvoeding geven

In mijn directe omgeving is een kennis net zwanger geworden. Ze weet dat ik lactatiekundige ben en kwam al naar me toe om trots te vertellen dat ze van plan is om borstvoeding te gaan geven.
Later hoorde ik haar druk praten met andere mensen over welke babykamer er gaat komen. Ze heeft de kinderwagen al uitgezocht en weet welke kinderstoel er gaat komen. Geld speelt geen rol. Voor haar kindje alleen het beste. Ze heeft gelijk, helemaal gelijk. Je eerste kindje krijg je maar één keer. En daarvoor wil je de beste, mooiste en meest veilige omgeving. Dat betekent zoeken op internet, naar verschillende winkels gaan, je laten informeren, te rade gaan bij andere (aanstaande) ouders. Wat is er op de markt? Wat is handig? Waar heb je nu echt iets aan? En wat was is het meest nutteloze kraamcadeau dat andere mensen kregen? Want dat wil je natuurlijk niet hebben.
Voorbereiden op de komst van je baby kan ook betekenen dat het huis nog even grondig aangepakt en opgeknapt wordt. Het nestje moet er keurig uitzien.

 Later in de zwangerschap kun je vooruit kijken en je voorbereiden op je bevalling. Dat is dan al weer een stap verder weg. Zwanger zijn, je buik die als maar groeit, je kindje dat je voelt bewegen. Het is zo concreet en tastbaar. Maar dat er ooit een baby uit je buik gaat komen, is iets dat bijna niet voor te stellen is.
O ja, de voeding voor de baby. Borstvoeding. Een goede keus. Is voorbereiden wel nodig? Het is toch een natuurlijk proces? Het antwoord hierop is ‘nee’ en ‘ja’.
Borstvoeding is iets natuurlijks. Met het geboren worden van de placenta verdwijnen de zwangerschapshormonen uit je bloed. De hormonen die de zwangerschap in stand hielden, werkten remmend op het proces van moedermelk produceren. De weg is vrij en de melk kan gaan stromen.

Maar je kunt problemen tegenkomen onderweg. Moeilijke bevalling, zieke baby of goed bedoelde maar slechte adviezen. Of gewoon domme pech. Je wilt wel, maar het gaat niet. Hoe voorkom je dat je in zo’n situatie verzeild raakt? Voorkomen kun je niet altijd. Je goed voorbereiden kan wel. Volg een cursus borstvoeding. Dan krijg je goede informatie, waar je echt wat aan hebt.
Uit onderzoek is gebleken dat je van tevoren informeren over borstvoeding positief bijdraagt aan een goede start van je borstvoedingsperiode. Een partner die kennis van zaken, in dit geval borstvoeding, heeft helpt. Moeders die zich gesteund weten door hun partner geven vaker en langer borstvoeding.
Of zoals de man van een stel dat bij mij op cursus was geweest tegen zijn vrouw had gezegd: gewoon even doorzetten, dat had de mevrouw van de cursus gezegd.
Nu geloof ik niet dat ik het exact zo gezegd zal hebben. Maar feit is wel dat zijn steun en voortdurende support haar geholpen had met het starten en geven van borstvoeding.
Dus moeders, bereid je voor op borstvoeding. Samen met je partner. Overleg met elkaar over je wensen en verwachtingen, alsof het de nieuwe babykamer is!

Rate this blog entry:
Waarom zou je borstvoeding geven?
Wat is een melkblaar?

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2