Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Moedergevoel

IMG 2152Moeders hebben zo’n extra zintuig. Noem het moedergevoel, intuïtie. Of zoals mijn middelste ooit zei: moeders hebben achterogen. Dat laatste heeft wat extra uitleg nodig. Het frustreerde hem enorm dat ik het gewoon wist, als er achter mijn rug kattenkwaad uitgehaald werd. Zijn conclusie was dat ik ogen in mijn achterhoofd moest hebben. Hij noemde dat achterogen. Af en toe keek hij in mijn haar om te zien of hij ze ook werkelijk kon vinden. Onzichtbare achterogen, hoe doet een moeder dat toch? Mijn oudste had een meer eigentijdse oplossing bedacht. Hij vermoedde dat ik hier en daar in het huis een webcam had geplaatst. Via mijn laptop kon ik op deze manier de kinderen in de gaten houden. Hij is zelfs een keer op zoek gegaan in huis om te kijken of hij de webcam’s kon vinden. Niets gevonden natuurlijk. Het blijft de kinderen mateloos intrigeren, dat achterogen verhaal.

Feit is dat moeders simpelweg ‘weten’ dat er wat gaande is. Een voorbeeld hiervan is een moeder die me belde voor een lactatiekundig consult.

Ze had het idee dat de baby het niet meer zo goed deed als in de kraamweek. De baby was inmiddels 10 dagen, sliep veel en meldde zich niet duidelijk voor een voeding. Aan de borst dronk het meisje niet lekker door. Op zich klonk het aan de telefoon nog niet eens zo heel zorgwekkend. Toch ben ik gelijk naar dit gezin toe gegaan. Het meisje ligt boven te slapen, de ouders zijn beneden. Daarom hebben we eerst uitgebreid gesproken over haar zwangerschap, bevalling en start met borstvoeding in de kraamweek. Vervolgens ga ik met de ouders mee om de baby te halen. Een prachtig meisje, in diepe slaap verzonken. Zelfs na verschonen wordt ze niet veel wakkerder. Aan de borst valt ze snel in slaap. En over intuïtie gesproken: ik heb een babyweegschaal mee genomen naar het consult. We hebben het meisje gewogen. En wat blijkt? Ze is afgevallen in de afgelopen paar dagen. De moeder heeft het bij het juiste eind. Ze heeft goed geobserveerd dat het niet lekker ging met haar baby. In een situatie zoals deze is het noodzakelijk om contact te hebben met de verloskundige. Dat heb ik in overleg met de ouders gedaan. Samen met de ouders heb ik een plan van aanpak gemaakt. Met extra aandacht voor het aanleggen en opvoeren van het aantal voedingen, waarbij de baby zoveel mogelijk bij de moeder in de buurt blijft om voedingssignalen snel te herkennen, is het met borstvoeding en het kleine meisje helemaal goed gekomen.

Nu is borstvoeding geen exacte wetenschap. Toch zijn er een aantal zaken waar je aan kunt zien of het goed gaat met je borstgevoede baby zoals de groei, ontwikkeling en aantal plas- en poepluiers. Dus moeders: vertrouw op je achterogen!

Rate this blog entry:
Een draagdoek – meer dan een lange lap stof
Goed genoeg moeder

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2