Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Uitgezorgd

Een man, die net vader is geworden, komt om vijf uur thuis uit zijn werk. Hij kijkt uit naar een lekkere warme maaltijd en zijn krantje. Zijn vrouw doet de deur voor hem open, met hun baby in haar armen.

Tot zover klinkt dit sprookje nog heel idyllisch.

Hoe zal dit in het echt zijn gegaan?

De vader is vermoeid vanwege de gebroken nachten en een chaotische stressvolle werkdag. Hij kwam pas om zeven uur thuis, twee uur later dan gepland, omdat hij in een lange file stond. Hij wil alleen maar rust.

De moeder loopt nog in haar badjas, omdat ze geen kans kreeg om zich aan te kleden. De badjas zit inmiddels vol melk- en spuugvlekken. Haar humeur is tot een dieptepunt gedaald. Ze is uitgezoogd en uitgezorgd.

De baby is helemaal niet schattig en roze. Hij lijkt meer op een rood, gerimpeld en krijsend varkentje.

En het avondeten? De aardappels moeten geschild worden, het vlees en de groente liggen nog in de vriezer. Gezellig samen, tijdens de avondmaaltijd, de dag doornemen zit er niet in.

Het sprookje is ontaard in een ramp. Verzonnen? Nee, het gaat over mezelf toen ik net voor het eerst moeder was geworden.

Natuurlijk had ik niet verwacht dat dit mij zou overkomen. Met mij delen vele andere moeders vergelijkbare ervaringen.

Wat is het beeld dat wij bij baby’s hebben? In je eigen omgeving zie je maar heel weinig kleine kinderen. Misschien ben je, net als ik, wel de eerste in je vriendenkring die een baby krijgt.

Waar kijk je dan naar? Baby’s in de media waarschijnlijk. Wat zijn deze baby’s mooi, lief, rond en schattig! Ze slapen met de juiste luier en papje de hele nacht door. Rode billetjes hebben ze nooit als je maar de juiste zeep gebruikt. Huilen is niet nodig als maar je merk X flesvoeding geeft, want daar krijg je blije baby’s van.

En dacht je dat boeken over baby’s en opvoeding veel beter waren, dan kom je bedrogen uit. Vaak krijg je het beeld dat met een bepaalde methode alles vanzelf wel beter zal gaan.

De echte babykennistest doe je op het moment dat je zelf moeder wordt. Dat is op zijn zachtst gezegd een ingrijpende gebeurtenis (life event) in je leven. Nooit meer zal het zijn hoe het was. Met de geboorte van je baby begint het zaadje van jouw onvoorwaardelijke liefde voor je baby te groeien. Tegelijkertijd slaat het besef van een enorme verantwoordelijkheid in als een bom.

Met de geboorte van je baby komt een nieuwe relatie met je partner op de wereld: jullie worden ouders.

Je zult merken dat het beeld dat je bij baby’s hebt grondig herzien moet worden. Baby’s hebben je nodig, ze hebben je heel vaak nodig, ze hebben je 24/7 nodig. Baby’s huilen, sommige baby’s huilen meer. Baby’s vragen vaak om een voeding, bij voorkeur als je zelf net wat wilt eten. Baby’s onderbreken je nachtrust, veel vaker dan je voor mogelijk had gehouden. Baby’s storen tijdens die zeldzame vrijpartij, net nu je de moed verzameld had en het er toch maar weer eens van moest komen.

We leven tegenwoordig niet in een baby en borstvoedingvriendelijke cultuur. Contact en ervaringen delen met andere moeders kan veel steun geven. Zowel IRL als online zijn er verschillende supportgroepen te vinden zoals borstvoedingcafé’s of het borstvoedingsforum.

Hoe het precies is afgelopen op de avond waar dit stuk mee begon weet ik niet eens meer. We hebben het gered en later zijn er nog twee fantastische kinderen bij gekomen. Bij iedere nieuwe baby werden we makkelijker en flexibeler, waardoor het allemaal beter ging. Ik denk dat we door ervaring wijs geworden zijn.

Tot slot nog wat tips:

  • Geef aan als het je teveel wordt, zodat iemand het van je over kan nemen en jij even op adem kunt komen
  • Luister naar jezelf en je innerlijke stem om te ontdekken wat jij belangrijk vindt
  • Leg bij je hulpvraag concreet uit waar jij mee geholpen zou zijn, dat is namelijk voor iedereen anders
  • Geef niet toe aan iets waarvan jij ‘denkt’ dat je zou ‘moeten’ doen omdat het zo zou horen
  • Probeer dingen uit en wees niet bang om vergissingen te maken
  • Wees reëel en stel je keuzes bij als je merkt dat het niet werkt
  • Luister vooral naar je baby, observeer en probeer zijn signalen te lezen zodat je op zijn behoeftes kun ingaan want juist het meegaan met de flow van je baby maakt dat veel dingen makkelijker gaan
  • Probeer een goed genoeg moeder te zijn, je doet je best en dat is wat je kunt doen
  • Geef jezelf en je partner de tijd om te wennen aan jullie veranderde relatie, waarbij je elkaar ook de ruimte geeft om te groeien in jullie nieuwe rollen
  • En laat je partner vooral die 20 billendoekjes gebruiken als hij jullie baby een schone luier geeft. Observeer en geniet er van hoe hij zorgzaam bezig is

@RemcoClaassen (6-9-12) ‘Wanneer het leven vandaag je het ene na het andere drama presenteert, is jouw visie op de toekomst het enige wat je redt’

Rate this blog entry:
Borstvoeding en dragen, een gouden combinatie
Gestopt met borstvoeding. En dan?

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2