Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Waar of niet waar? Een stuk over draag(on)zin

Draagdoek-veiligdragen.jpgOp één of andere manier ben je vaak een bezienswaardigheid als je jouw kindje in een draagdoek of draagzak bij je draagt. Ik kreeg vaak reacties als “het is vast zwaar om je kindje zo bij je te dragen”, “ze kan zeker nog niet lopen” of nog erger “je verwent je kind op deze manier wel zeg”.

Andere moeders deelden de volgende onzin opmerkingen over het dragen van kinderen: “zo kan ik niet zien of het een jongen of een meisje is”, “je hebt zeker geen geld voor een kinderwagen”, “wat zielig dat je kindje zo vastgebonden zit”, “het doet pijn bij je kindje want hij huilt in de draagdoek” en “je kindje komt niet tot rust in de draagdoek”.

 

Ook bijzonder is dat mensen toesnellen om je te helpen als je jouw kindje in de draagdoek aan het doen bent. Alsof je het voor het eerst doet en zij zich zorgen moeten maken dat je kind gaat vallen. Of dat je uitgebreid gefilmd wordt op het moment dat je een moe en onwillig kind op je rug wilt gaan dragen.

Daarom een stukje met weerwoord en argumentatie op een aantal goed bedoelde opmerkingen over het dragen van je kindje.

Het is zwaar om je baby in een draagdoek te dragen
Een kindje dat los op je arm ligt of zit is juist snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt van je af. Je kindje wiebelt en beweegt, wat het dragen van je kindje vermoeiend maakt. Als je je kindje in een goede draagdoek of ergonomische drager op de juiste manier draagt, voelt het helemaal niet zwaar aan. Je kindje zit dicht bij je. Het gewicht van je kindje wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je kindje bij je te hebben.

Door rug en/of bekkenklachten kan ik mijn baby niet dragen
Als een moeder fysieke klachten heeft is het dragen van haar kindje op de arm een zware en eenzijdige belasting. Met een draagdoek of draagzak gebruik je je hele romp om je kindje te dragen. Het zwaartepunt ligt dicht bij je eigen zwaartepunt, waardoor het minder belastend is om zo je kindje te dragen. Wel is het belangrijk dat je symmetrisch draagt met respect voor je eigen belastbaarheid en rust.
Als je je kindje vanaf de geboorte draagt, ontwikkelen je (rug)spieren en uithoudingsvermogen met het groter worden van je kindje mee. Je wordt sterker, wat juist heel positief kan werken tegen rug- of bekkenproblemen.
Ook bij fibromyalgie of andere lichamelijke beperkingen is het dragen van je kindje vaak wel mogelijk. Het is aan te raden om dit met een ervaren draagconsulent samen te testen. Zo is een gladdere stof vaak makkelijker te knopen waardoor het minder kracht kost. Of blijkt een drager zonder gespen fijner omdat het losklikken van de gespen teveel kracht kost.

Het is zielig als je baby niet naar voren kan kijken in de draagdoek (facing out)
Zeker de eerste maanden vindt je kindje het juist fijn om op de buik met het gezichtje naar je toe te worden gedragen. Je kindje heeft vooral interesse in gezichten en ziet jouw gezicht het liefst van allemaal.
Stel je voor dat je in een drukke winkelstraat loopt, met je baby voor je gedragen met zijn gezicht naar voren toe. Al die drukte en mensen die hij niet kent. Alles komt op hem af en hij kan geen kant op.
Als je kindje wat groter is en meer behoefte heeft aan contact met de buitenwereld, is dat een goed moment om hem op de heup te gaan dragen of over te stappen naar rugdragen. Nog steeds zit hij met het gezichtje naar jou toe, buik tegen je aan. Op deze manier heeft hij meer overzicht en toch de mogelijkheid om weg te duiken in de draagdoek of draagzak als het hem te veel wordt.
Met de meeste dragers waar je het kindje met het gezichtje van je afdraagt kun je niet ergonomisch dragen. Ergobaby 360 is hierop een uitzondering en met deze draagzak kun je wel ergonomisch dragen als je kindje van je af kijkt. Het advies is wel om dit te doen met een jonge baby en niet te lang achter elkaar.

Je verwent je baby als je hem veel draagt in een draagdoek
Je kindje dicht bij je dragen is toch helemaal niet verwennen? Het dragen van kinderen bestaat als sinds mensenheugenis en wordt in allerlei culturen nog steeds gedaan.
Je baby is negen maanden door jou gedragen en gekoesterd in je buik. Na de geboorte heeft hij (en jij) nog steeds de intense behoefte om samen te zijn. Waarom zou je hem niet bij je dragen?
Naast behoefte aan voeding, heeft je baby huidhonger. Hij heeft liefde, warmte, geborgenheid en aanraking nodig. Als je kindje veel geknuffeld en aangeraakt wordt, zal hij zich beter ontwikkelen op geestelijk en lichamelijk gebied.
Het voordeel van een draagdoek of draagzak is dat je, met je kindje bij je, toe komt aan je eigen bezigheden of de zorg voor je andere kinderen.

Het is moeilijk om te leren hoe je een draagdoek moet gebruiken
Een stopdas leren knopen is ook lastig. Maar als iemand het een keer voor doet en je probeert het daarna een paar keer voor de spiegel dan leer je het snel genoeg.
Dat geldt ook voor het dragen van je kindje in een draagdoek. Kijk een keer mee bij een moeder die ervaring heeft met het dragen van haar kindje. Op YouTube kun je filmpjes vinden met uitgebreide uitleg. Je kunt zelf oefenen voor de spiegel met een grote pop of knuffel om de verschillende stappen onder de knie te krijgen.
Wil je advies op maat, kies dan voor een draagconsult waarbij je in een één op één situatie in kleine stappen het dragen wordt aangeleerd. Ook het inloopspreekuur is geschikt om je te laten informeren over dragen.
Een draagzak biedt je meer gebruiksgemak ten opzichte van een draagdoek.
En wees eerlijk. Lukte het je om de kinderwagen of maxi-cosi in één keer soepel en makkelijk bedienen en gebruiken?


‘het is vast zwaar om je kindje zo bij je te dragen’. Nee, ik vond het dragen van mijn kinderen in de draagdoek niet zwaar of belastend.
‘ze kan zeker nog niet lopen’. Mijn jongste kon al heel snel staan en lopen. Ze rende altijd een andere kant op als ik wilde. Haar in de draagdoek mee nemen om de jongens bij school op te halen, was voor mij een uitermate energie en ergernis besparende manier om haar bij me te houden.
‘je verwent je kind op deze manier wel zeg’. Vooral mijn dochter had de intense behoefte om veel bij me te zijn. Zonder de draagdoek zou ze beslist een huilbaby met reflux zijn geweest. En als ik nu zie hoe zelfstandig en bijdehand ze is, is het helemaal goed gekomen met haar en haar behoeftes.

De moeder bij school die het meeste commentaar had, kwam ik later tegen met een draagzak. Niet voor een nieuwe baby. Voor haar hond.

Rate this blog entry:
Wat is een melkblaar?
Wat zijn de verschillen tussen de Tula draagzakken...

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2