Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Waarom zou je borstvoeding geven?

Waarom borstvoeding geven? Blije baby en mama ook blijBij de cursus borstvoeding of een huisbezoek als lactatiekundige vraag ik vaak waarom een moeder heeft gekozen voor borstvoeding. Misschien een rare vraag, want het klinkt zo logisch en natuurlijk om na je zwangerschap en bevalling te beginnen met borstvoeding geven.
Redenen die genoemd worden zijn onder andere: natuurlijk vervolg op de zwangerschap, mijn man is allergisch, het is gezond voor mijn kindje, zo krijg ik makkelijker een band, ik heb hooikoorts, voorkomen van voedselallergie.

Of je nu borstvoeding geeft voor de gezondheid van je kind, jezelf, vanwege de gezelligheid of omdat je extra snel wilt afvallen na de bevalling, omdat het gratis is of zelfs om je schoonmoeder dwars te zitten: iedere reden om borstvoeding te geven is goed. Sterker nog: je hebt niet eens een logische reden nodig om borstvoeding te geven. Je kunt kiezen voor borstvoeding, gewoon omdat je het zelf leuk vindt.

Om het even heel zwart-wit en hypothetisch te stellen, wat zou jij kiezen?
Je baby de fles geven als die moedermelk zou bevatten of de borst geven als er kunstmatige zuigelingenvoeding uit je borsten zou komen?

Ik zou zelf kiezen voor borstvoeding. Omdat het voeden van je baby aan je borst zoveel meer is dan alleen voeding. Een lekker kacheltje om je baby warm te houden, geborgenheid, gemak, altijd voeding bij de hand, geen gedoe en geen geknoei, troost en voeding in één. En dat allemaal in een warme, zachte en bijzonder charmante verpakking.

Dit komt niet helemaal overeen met wat je als moeder te horen krijgt: je moet toch vooral aan jezelf denken. Dat is niet iets dat je zelf bepaalt, maar waarvan ‘men’ vindt dat je moet doen. Want zelfs als je als moeder zegt dat je het best redt zo, wordt er meewarig naar je gekeken. Ja, misschien nu wel maar dat hou je niet vol hoor. Dat maakt nogal uit in de keus van voeding. Borstvoeding geven is iets waar je als moeder nu eenmaal meer tijd en energie in moet stoppen dan ieder ander in je omgeving.
Wat heb je nodig als moeder? Steun, veel steun. Bemoediging in de keus die je maakt. Ok, je wilt borstvoeding geven. En dat is niet altijd makkelijk in het begin. Wat heb je aan: geef maar de fles, want dat is makkelijker!? Niets! Wat heb je wel nodig? Iemand die je onvoorwaardelijk steunt in jouw keuzes, die je wijst op deskundige hulp als je dat nodig hebt, die de boodschappen voor je doet en even stofzuigt. Die zegt: meid, ga lekker op de bank hangen met je baby, ik zal koffie voor je zetten. Het wordt je als moeder zo snel uit handen genomen. Geef de baby maar aan mij, dan heb jij even je handen vrij. Lees: ik geniet van je kindje en dan kun jij mooi even opruimen in die tijd.

Moeders, sta achter je keus en laat je er niet vanaf brengen. Bedank beleefd voor alle (goed bedoelde en verschillende) adviezen. Knik vriendelijk ‘ja’ en zeg: 'Wat lief dat je met me mee denkt, ik heb gemerkt dat voor onze situatie mijn manier het beste werkt. O, ik merk dat mijn baby honger heeft. Ik ga even voeden, wil jij mijn was even ophangen?'

Rate this blog entry:
Borstvoeding geven en dragen bij warm weer
Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven?

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2