Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagconsulent Annette Luime van Aidulac.

Wat is een melkblaar?

Een melkblaar is een blaasje gevuld met melk op de tepel(hof). Een of meer tepelopeningen zijn bedekt met een laagje huid. Dit blokkeert de melkkanalen en geeft verschijnselen van een verstopping. Het kan ook zijn dat op de tepel een wit stipje te zien is, dit is waarschijnlijk een verstopping in een melkkanaal. Het is allebei zeer pijnlijk bij het voeden.

De tepel voor een voeding weken met warm water of een watje met olijfolie maakt het velletje of de verstopping zacht, waardoor het blaasje tijdens de voeding open zal gaan. De blaar (laten) doorprikken met een steriele naald is een andere mogelijkheid. Lanoline of hydrogel borstcompressen geven verlichting van de pijn veroorzaakt door het geopende blaartje en bevorderen het genezingsproces. Zorg dat het wondje schoon blijft, meestal zal het snel genezen.

De oorzaak van een melkblaar is niet altijd even duidelijk, maar meestal ontstaat een blaar door wrijving. Let in ieder geval goed op het aanleggen en voorkom dat de baby aan de borst 'hangt'. Hierdoor zal het voeden minder gevoelig zijn, kan de baby de borst goed leegdrinken en geneest het wondje het snelst. Eventueel eerst aanleggen aan de minst pijnlijke kant en pas als de melk is toegeschoten de pijnlijke kant geven, zodat deze borst minder belast wordt.
De borst waar het blaartje of de verstopping zat kan tijdelijk wat minder melk geven. Dat herstelt vanzelf als het probleem verholpen is, gecombineerd met goed en vaak legen van de borst. Bij vragen of zorgen is het aan te raden om contact te zoeken met je lactatiekundige, zij kan jou begeleiden zodat je klachten snel minder worden.

Voorbeelden van een melkblaar of een verstopping in een uitgang van een melkkanaaltje zie je hier:

.

Oproep: Voor onderwijsdoeleinden ben ik op zoek naar duidelijke foto's van een melkblaar, waar je goed het met melk gevulde blaasje op kunt zien. Misschien heb je zelf een melkblaar omdat je dit artikel hebt opgezocht. Zou je een detailfoto willen maken en die mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ? Voor vragen hierover mag je me ook bellen op 015 - 737 02 34 of 06 - 52 43 28 62.

Rate this blog entry:
Hoe bereid je je voor op borstvoeding geven?
Waar of niet waar? Een stuk over draag(on)zin

Related Posts

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2