>>
 
0 Produkten Totaal € 0,00
 
Sluiten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aidulac Blog

Blogs met feiten, tips en verhalen over borstvoeding, draagdoeken en moederschap door lactatiekundige en draagdoekconsulent Annette Drop van Aidulac.

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Categorieën
  Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier
Geplaatst door op in Blog
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3527
 • 0 reacties
 • Afdrukken

Te weinig? Of juist veel te veel?

Te weinig? Of juist veel te veel?

Problemen met borstvoeding, zoals bij deze moeder, kom ik in mijn lactatiekundige praktijk regelmatig tegen. Ze wil heel graag borstvoeding geven en is daarom bij mij op borstvoedingscursus geweest. De zwangerschap was een fijne periode en ook de bevalling is voorspoedig verlopen. Inmiddels is ze de trotse moeder van een twee weken oude zoon.

Haar zoontje drinkt erg onrustig aan de borst, laat los en hapt weer aan, laat huilend los en smakt bij het drinken. Na vijf minuten kan ze hem niet meer aan de borst krijgen, maar hij blijft dan erg onrustig. Ze denkt aan spruw. Of misschien is haar melkproductie niet genoeg? Zou de onrust komen door iets dat ze zelf gegeten heeft?

Als ik op huisbezoek ga, zie ik een vermoeide moeder en een heerlijk mannetje met bolle wangetjes. Hij zit hard huilend tegen zijn moeder aan. ‘Zou hij honger hebben?’, vraagt ze.

Ze legt hem aan de borst. Haar zoontje zuigt twee keer en vervolgens gaat hij in een stevig tempo zuigen en slikken. Hij verslikt zich, laat de borst weer los en buigt huilend achterover. Arm mannetje, hij is helemaal ongelukkig. Zijn moeder houdt hem snel rechtop tegen zich aan. Hij laat een flinke boer en geeft daarbij wat melk terug. Ondertussen lekt uit beide borsten melk op de kleding van de moeder. Ze zucht: ‘Wat een knoeiboel, iedere keer zit alles onder de melk. Ook tussen de voedingen door.
Haar zoontje is na zijn geboorte weinig afgevallen en groeit zo´n 50-70 gram per dag. Hij weegt al bijna 4 kilo. Hij heeft volle plas luiers die vaak veel ontlasting bevatten.

Het onrustige gedrag dat de baby vertoont bij te veel melk kan moeders het gevoel geven dat ze juist te weinig melk hebben. De baby huilt veel en heeft een grote zuigbehoefte. Daarnaast kunnen deze moeders zelf flinke klachten hebben, zoals overvolle borsten met veel melk lekken tot herhaaldelijke borstontstekingen aan toe. Het klinkt als een luxe probleem, maar borstvoeding kan ernstig belemmerd worden door een teveel aan melk.
Moeders krijgen vaak adviezen in de vorm van tijd rekken tussen voedingen of een beetje melk afkolven voor de voeding. Die aanpak lost het probleem niet op, vaak wordt het daardoor zelfs erger. De moeder blijft met overvolle borsten zitten en de baby huilt (nog) meer.

Wat kan deze moeder wel doen om de problemen bij haar en haar baby te verminderen?
Eenmalig beide borsten goed leegkolven blijkt heel goed te werken, waarna de baby veel rustiger aan de borst kan drinken. Vervolgens gaat ze over op het voeden met één borst per tijdsblok van drie uur. Als haar zoontje snel na een voeding weer wil drinken, geeft ze hem nog eens dezelfde borst. Na drie uur gaat ze over op alleen de andere borst geven. Ze blijft dus voeden op verzoek, maar wisselt minder vaak van borst. Daarnaast gaat ze voeden in een houding waarbij ze zelf wat achterover leunt en haar baby voorover op haar buik ligt.

Deze combinatie van maatregelen heeft er bij deze moeder voor gezorgd dat het voeden voor beiden weer snel plezierig werd. Ze hebben samen nog meer dan een jaar van hun borstvoedingsmomenten kunnen genieten.

Literatuur:
Veldhuizen-Staas, C.G.A. van (2007). Overabundant milk supply: an alternative way to intervene by full drainage and Block feeding. International breastfeeding Journal 2007 2(11), 1-5. (page number for no citation purposes)

  Waardeer dit blogbericht:
  0

  Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

  Laat uw reactie achter

  Gast
  Gast dinsdag, 24 mei 2016
   
   

  Betrouwbaar winkelen

  Bekijk de Aidulac vermelding op www.keurmerk.info

   

  Lactatiekundige nodig?

  Bel 015-7370234,
  mail info@aidulac.nl,
  Whatsapp 06-52432862,
  of gebruik het contactformulier voor hulp bij borstvoeding geven of vragen.
   

  Over het draagconsult

  MZ
  Twee weken geleden hebben R. en ik een draagdoekconsult bij je gehad. Sindsdien dragen we W. elke dag in de doek, wat een uitvinding! Hij vindt het prima en slaapt er heerlijk in..

  SK
  Ben vorige week donderdag bij je geweest met O. voor een draagconsult en we zijn sindsdien lekker aan het dragen geslagen, merk dat het dragen nu lekkerder gaat en het knopen gaat steeds soepeler ook, nog bedankt!

   
   
   

  Veilig betalen

  Bij Aidulac kun je veilig en gemakkelijk online betalen met iDEAL, Bancontact, Mrcash, Minitix, Visa, Maestro en Mastercard
   

  Lid van NVL

  NVL logo met payoff
   
   
   
  KvK nr 51130297
  BTW nr NL144189549B01
  Bank NL25RABO0157970604
   
   
   

  Copyright © 2010 - 2015 Aidulac ®

   
   
   
  ^