Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, pijn, stuwing

Wat is stuwing?

Bij stuwing is de borst gespannen en vol. De huid staat strak en is doorzichtig. Stuwing is pijnlijk en de melkstroom kan in gevaar zijn. De tepels komen vlakker op de borst te liggen. Hierdoor kan de baby de borst moeilijker in de mond nemen wat pijnlijke tepels veroorzaakt.

De kans op stuwing in de kraamweek wordt verminderd door minimaal 8-12 keer per dag aan te leggen in de eerste dagen met aandacht voor een juiste aanlegtechniek. Als de borsten toch vol en hard worden kunnen ze zachter gemaakt worden door voor een voeding wat melk uit de borsten te masseren of af te kolven. Warmte voor het voeden kan de melkstroom bevorderen, koelen na de voeding voelt vaak prettig aan en geeft vermindering van de zwelling. Een handig hulpmiddel hierbij is de Lansinoh Therapearl 3 in 1 borstcompressen.

Moeders melden vaak dat stuwing minder vervelend is als de borsten na de voeding bedekt worden met gekneusde koolbladeren. Een lichte massage van de borsten helpt voor een betere toeschietreflex. Met de hand wat moedermelk afkolven maakt de tepel en tepelhof zachter, zodat de baby beter kan aanhappen.
Vaak voeden, minimaal iedere 2-3 uur, laat stuwing meestal binnen 12-24 uur verdwijnen.
Als de baby stuwing niet weg kan drinken, kan het afkolven van beide borsten verlichting geven.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2