Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, pijn, spruw

Spruw, wat nu?

Pijnlijke tepels, soms na een periode van probleemloos borstvoeding geven, kan een aanwijzing zijn dat er sprake is van spruw. In de kraamweek kan spruw ook voorkomen, mogelijk als gevolg van een vaginale schimmel aan het einde van de zwangerschap.

Spruw of candidiasis is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, voornamelijk Candida albicans.

De moeder kan last hebben van jeukende of branderig aanvoelende tepels, branderig gevoel met een glimmende frambooskleurige huid. Bij de baby is spruw te herkennen aan witte plekjes op het slijmvlies in de mond die niet weg te vegen zijn. De tong kan bedekt zijn met een dikke witte aanslag. De baby kan heel onrustig drinken aan de borst. Spruw vast stellen kan lastig zijn omdat soms de moeder alleen klachten heeft en soms alleen de baby. Als er sprake is van een schimmelinfectie kan de huisarts medicatie voor moeder en kind voorschrijven. De klachten verbeteren snel na behandeling waarbij het belangrijk is dat na het verdwijnen van de klachten nog lang genoeg doorbehandeld wordt.

Het is aan te raden om even te overleggen om een plan van aanpak te maken als ondersteuning bij de behandeling.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2