Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, pijn, vaatkramp, raynaud,, vasospasme

Vasospasme, vaatkramp of Raynaud bij de tepels en borstvoeding

Pijn bij het geven van borstvoeding is iets dat vooral in de beginperiode van borstvoeding geven kan voorkomen. Niet goed aanleggen of een niet optimale houding zijn veel voorkomende oorzaken van pijnlijke of beschadigde tepels.
Spruw is een andere mogelijke oorzaak van pijn en/of tepelproblemen bij borstvoeding.

Raynaud of vaatkramp in de tepelDe pijn die moeders voelen bij vasospasme of vaatkramp is heel heftig. Tijdens het voeden kan het mee vallen. Als de baby los laat na de voeding is de tepel wit. De tepel kleurt blauw of rood en krijgt daarna de normale kleur. Tijdens deze verkleuring ervaart de moeder extreem veel pijn. Moeders herkennen soms deze verkleuring omdat ze het eerder hebben ervaren aan tenen of vingers of dat het in de familie voorkomt.

De verkleuring valt niet altijd op als de borst na de voeding weer bedekt wordt door kleding.
De diagnose wordt gesteld op basis van de verkleuring van de tepels en uitlokken van een reactie op kou. Na een voeding zijn de tepels wit. Koude lokt het wit worden en de pijn uit. Warmte geeft verlichting. De pijn bij vasospasme kan lijken op de pijn die een moeder ervaart die spruw heeft.

Wat verder kan helpen tegen uitlokken van de vaatkramp en verminderen van de pijnklachten:Vaatkramp

  • Optimaliseren van het aanleggen en de voedingshouding
  • Drogen en bedekken van de tepels direct na de voeding
  • Opwarmen van de tepels na de voeding met handenwarmers (warmte geeft snelle verlichting van de pijn) of warmte compressen
  • Nemen van een pijnstiller zoals ibuprofen
  • Slikken van vitamine B6 of nifedipine
  • Stoppen met roken
  • Vermijden cafeïne
  • Vermijden van bepaalde medicatie die vaatkramp als bijwerking heeft
  • Wollen zoogcompressen zijn warm en zacht wat gevoeligheid vermindert

Een andere tip komt uit The Breastfeeding Atlas, fourth edition van Wilson-Clay en Hoover: Sommige vrouwen merken dat ze de vasospasme kunnen stoppen door masseren en samendrukken van de tepelhof richting tepelpunt toe. De bloedstroom en doorbloeding wordt zo actief hersteld waardoor de brandende en pijnlijke sensatie afneemt.

Een te ruime melkproductie in combinatie met een baby die de tepel afklemt, om de melkstroom te reguleren, kan ook vaatkramp uitlokken. Behandelen van teveel melk en verbeteren van het aanleggen geeft vaak snel verbetering van de klachten.

Ook problemen in het nek- of schoudergebied bij de moeder kan pijn bij borstvoeding geven. Behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut kan de pijnklachten aanzienlijk verminderen.

Voor onderwijsdoeleinden ben ik op zoek naar mooi fotomateriaal, zodat andere zorgverleners dit verschijnsel beter kunnen herkennen. Mocht je last hebben van vaatkramp bij borstvoeding en wil je detailfoto's delen, dan mag je ze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2