Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, pijn, verstopping, borstontsteking

Verstopt melkkanaaltje of toch borstontsteking?

Een van de eerste dingen die een moeder merkt bij een verstopping is een beurs gevoel in de borst. Een verstopping kan op verschillende plaatsen zitten, maar komt vaker voor in het buitenste en bovenste deel van de borst. Een harde plek is voelbaar afhankelijk van hoe diep de verstopping zit. Roodheid en warmte komen voor. Een verstopping die niet verholpen wordt kan tot een borstontsteking leiden. Hierbij voelt de moeder zich beroerd met hoge koorts. Het voeden kan heel pijnlijk zijn als de aangedane plek in de buurt van de tepel zit.

Frequent voeden, de pijnlijke borst steeds als eerste geven, warmte voor de voeding en koelen na de voeding, massage, verbeteren van het aanleggen en rust helpen bij het verhelpen van de verstopping of ontsteking. Een voedingshouding waarbij de kin van het kindje richting de harde plek wijst maakt dat de harde plek net iets beter leeg gedronken wordt. Of laat de zwaartekracht een handje helpen: leg je kindje op zijn rug op bed en ga er zelf op ellebogen en knieën boven hangen.

Probeer uit te zoeken wat de achterliggende reden is van je verstopping of ontsteking: spruw, ontstoken kloofje, voedingen over geslagen, niet goed aanleggen, te kort tongriempje, kledingstuk of draagdoek die je borst afklemt enzovoort.

Als er sprake is van koorts die langer dan 24 uur aanhoudt of verergering van de klachten, is het aan te raden om contact te nemen met de huisarts voor verdere behandeling.
Bij twijfel of veranderingen in de borsten die er eerder niet waren is het altijd goed om dit door een arts te laten controleren.

Als je te maken hebt met een verstopping of borstonsteking is het verstandig om even met de lactatiekundige te overleggen. Vaak is het probleem snel op te lossen met de juiste tips.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2