Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, problemen, pijn, tepelkloven, lanoline, hydrogel pads

Pijn bij borstvoeding en tepelkloven verhelpen

Puntje op tepelPijn bij het voeden is iets waar veel moeders zich tijdens de zwangerschap zorgen over maken. Verhalen van andere moeders kunnen bij voorbaat al zorgen dat je niet eens aan borstvoeding wilt beginnen. Met goede voorbereiding kunnen veel problemen echter worden voorkomen. Door je tijdens je zwangerschap te verdiepen in borstvoeding door een cursus te volgen en er over te lezen, weet je wat je kunt verwachten en waar je op moet letten. Als er dan toch problemen ontstaan kun je die tijdig herkennen en maatregelen nemen.

Sommige moeders ervaren de eerste dagen na de bevalling enige gevoeligheid van de tepels bij het aanhappen en aanzuigen. Het is een bakerpraatje dat pijn bij voeden hoort of dat je door de pijn heen moet.

  Aanwijzingen dat er meer aan de hand is dan tijdelijk gevoelige tepels zijn:
 • Voedingen uitstellen vanwege pijn
 • Pijn die blijft bestaan na het aanhappen
 • Brandend gevoel tussen voedingen in
 • Tepel in de vorm van een lippenstift zodra de baby je tepel los laat
 • Vouw of streep over tepel
 • Wit of paars verkleuring van de tepel na de voeding
 • Beschadigde tepels of tepelkloofjes
 • Bloedende tepels
 • Borstvoeding komt niet goed op gang en/of de baby groeit niet goed
 • Het is belangrijk om snel maatregelen te nemen als je een of meer van deze aanwijzingen herkent
  Pijn bij borstvoeding kent verschillende oorzaken:
 • Aanleggen en/of voedingshouding met onjuiste positionering
 • Anatomie van de baby, zoals een kort tongriempje of lipbandje wat vaak samen gaat met een kleine kin en een hoog gehemelte
 • Stuwing van de borst
 • Infectie (schimmel of bacterie)
 • Vasospasme of fenomeen van Raynaud
 • Verstopt melkkanaaltje of borstonsteking
 • Melkblaar
 • Uitslag, eczeem of psoriasis
 • Verkeerd gebruik van een tepelhoedje
 • Te smalle kolftrechter en/of verkeerd gebruik van een borstkolf
 • Baby klemt met de kaken bij te kleine aanhap of om de melkstroom te reguleren
 • Grote tepels in combinatie van een kleine baby
 • Ingetrokken tepels

Als je de oorzaak kent kun je het probleem oplossen, waardoor je tepels snel herstellen, pijn klachten afnemen en je door kunt gaan met de borstvoeding.

Baby aan de borstEen veel voorkomende oorzaak van pijn bij borstvoeding is niet helemaal goed aanleggen. De eerste aanpak van pijn bij voeden of schade aan de tepels is controleren van het aanleggen en eventueel verbeteren. Als de baby een grotere hap maakt aan de borst zal de pijn minder zijn. Bijkomend voordeel is dat de baby meer melk binnen krijgt en de borst na een voeding leger aanvoelt.

Het is belangrijk te letten op de voedingssignalen van de baby. Aanleggen van een huilende baby valt niet mee. Bij huilen is de positie van de tong achter in de mond, terwijl de tong bij borstvoeding onder in de mond zit en over de onderkaak uitsteekt. Vroege signalen zijn bijvoorbeeld smakken en zoeken. Bijkomend voordeel is dat de baby rustig is. Hij is bereid om het nog eens te proberen als het niet in één keer goed lukt.
Huid op huid contact en de baby zelf laten zoeken naar de borst zorgen ervoor dat de natuurlijke reflexen hun werk kunnen doen. Dit zal de baby helpen om zijn techniek aan de borst te verbeteren.

Veranderen van voedingshouding kan helpen. Bij liggend voeden is het voor veel moeders lastig om de baby te sturen en overzicht te hebben. Overgaan naar een meer zittende houding geeft je de kans om de baby meer te sturen naar de borst. De borst aanreiken en wat vormen maakt dat hij makkelijker de hap kan maken.
Een kussen om je arm tijdens het voeden te ondersteunen kan prettig zijn. Kussens zijn echter niet bedoeld om de baby op te leggen en daarna naar de borst te brengen. De kans is dan groot dat de baby van de borst af glijdt met kans op tepelschade.

Als de pijn aan de ene borst minder is dan aan de andere borst is het fijn om met de minst pijnlijke kant te beginnen met de voeding. Voedingen uitstellen werkt averechts omdat de borsten vol raken met melk waardoor de baby nog meer moeite zal hebben met de voedingen en doordat een hongerige baby mogelijk te gretig en niet altijd even zorgvuldig aan hapt. Warme compressen helpen voor een betere toeschietreflex waardoor de baby minder moeite hoeft te doen.
Als de voedingen te pijnlijk zijn kan het prettig zijn om tijdelijk moedermelk af te kolven en de baby op een borstvoedingvriendelijke manier te voeden tot de schade hersteld is.

Je beschadigde tepels na de borstvoeding afspoelen met water vermindert de kans op infecties. Een zalf op basis van lanoline of een hydrogel wondverband geeft verlichting van de pijn. Vermijd vochtige zoogcompressen, omdat die de huid week maken.
Lanoline of hydrogel wondverband maakt vochtige wondgenezing mogelijk, waardoor de huid zich sneller herstelt en de infectiekans afneemt.

   Een overzicht van verzorgingsproducten bij pijnlijke tepels of tepelkloven:

Rite Aid Hydrogel Breast Discs - detail

Het is aan te raden om hulp te zoeken als borstvoeding (ineens) pijnlijk is.

Oproep: Voor onderwijsdoeleinden ben ik op zoek naar mooie duidelijke foto's van tepelkloven, eventueel aangevuld met een foto van de door jou gebruikte voedingshouding. Wil je je ervaring delen zodat andere zorgverleners er van kunnen leren? Zou je een detailfoto willen maken en die mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.? Voor vragen hierover mag je me ook bellen op 015 - 737 02 34 of 06 - 52 43 28 62.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2