Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, afbouwen, lang voeden

Hoe lang geef je borstvoeding?

Tot ongeveer een half jaar heeft een baby voldoende aan uitsluitend borstvoeding. Vanaf een half jaar wordt bijvoeding geïntroduceerd op geleide van de baby. De baby mag net zoveel vast voedsel nemen als hij wil en mag stoppen als hij niet meer wil. In principe krijgt de baby eerst de borst en daarna pas ander eten aangeboden. Drinken naast borstvoeding is nog niet nodig. De baby kan zelf bepalen hoe vaak en hoe lang hij drinkt voor voldoende vochtinname. Vanaf ongeveer een jaar zal voeding een steeds belangrijkere rol gaan spelen en borstvoeding geleidelijk minder belangrijk/frequent worden.Kind met geschminkt gezicht

Het introduceren van bijvoeding is een vorm van spenen of afbouwen, als je het zo zou willen noemen. Een schema is hierbij niet nodig. Het gaat vanzelf als de baby mag aangeven wat hij zelf wil en hoe vaak of lang hij kan drinken.
Sommige baby’s gaan minder vaak drinken als ze ander eten er bij krijgen, zij slaan dan voeding(en) over. Andere baby’s blijven net zo vaak drinken, maar willen dan minder lang aan de borst drinken.

In periodes van ziekte wil hij vaker aan de borst: de perfecte manier om extra antistoffen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Soms zijn er periodes dat de baby snel afgeleid is, voeden in een rustige omgeving of liggend voeden is dan een goede oplossing.

Een baby die steeds verder de wereld gaat onderzoeken heeft veel aan mama’s melk: de concentratie antistoffen gaat omhoog en zal hem beschermen tegen onbekende ziektekiemen.
Borstvoeding geven aan een dreumes/peuter zijn voor moeder en kind fantastische rust- en genietmomenten.

Het allerbelangrijkste is dat een kind er zo van kan genieten. Voor een peuter die druk bezig is de hele wereld te ontdekken en indrukken te verwerken is er niets fijners dan af en toe bij zijn moeder aan de borst bij te tanken.

Van al die voedingen blijven er steeds minder voedingen over. Soms neemt de moeder hierin de leiding omdat ze graag wat minder vaak wil voeden, soms het kind zelf omdat het zo druk is met de wereld ontdekken of geniet van eten en ander drinken. En zolang moeder en kind het willen, kan het kind aan de borst blijven drinken.

Zowel de WHO als Unicef raden aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Het advies wat vaak gegeven wordt om toch met 4 maanden te starten met bijvoeding is onjuist. Wil je er meer over lezen kijk dan hier.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2