Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, fles, afbouwen, camocup

Hoe kan ik stoppen met borstvoeding?

Als je geen haast hebt met afbouwen van borstvoeding en stoppen, kun je het best rustig aan voedingen verminderen. Een voeding laten vervallen na meerdere dagen tot een week is het beste.

De eerste voeding die vervangen wordt door kunstvoeding is de voeding die het minst lekker loopt of de voeding waarbij je het gevoel hebt van weinig melk. Zoals de voeding aan het eind van de middag of begin van de avond.
Gebruik een fles waarbij je baby zijn of haar natuurlijke zuiggedrag kan blijven gebruiken.

Na een paar dagen tot een week laat je opnieuw een voeding vervallen. Dit is bij voorkeur niet een voeding aansluitend aan de net vervallen voeding, maar op een ander moment van de dag.img 1383 klein

Even een voorbeeld:

7.00          als laatste afbouwen
10.00        als 2e afbouwen
13.00        als 4e afbouwen
16.00        als 1e afbouwen
19.00        als 3e afbouwen
22.00        als voorlaatste afbouwen

De prettigste voeding kan als laatste worden gestopt.
Het is ook een mogelijkheid om borstvoeding een tijdje te combineren met flesvoeding. Zo kan het fijn zijn om de ochtend- en avondvoeding er een poosje in te houden.

Een beetje stuwing is nodig om de melkproductie te remmen. Als je veel stuwing en pijnlijke borsten krijgt, gaat het afbouwen te snel. Het is dan beter om meer tijd nemen met het afbouwen. Je zou ook een deel van de vervallen voeding kunnen kolven en geleidelijk aan steeds minder gaan kolven.

Ineens stoppen met borstvoeding is niet aan te raden. Mocht dit toch nodig zijn, dan kun je afbouwen door middel van afkolven. Per dag worden geleidelijk aan steeds minder kolfsessies gedaan of bij eenzelfde aantal wordt de duur verkort.

Ter ondersteuning van het ineens stoppen met borstvoeding kan saliethee gedronken worden (let op: niet gebruiken bij zwangerschap).

Stoppen met borstvoeding is soms emotioneel. Je sluit een periode af en start met een volgende fase in de ontwikkeling van je kindje. Je hormonenspiegels kunnen wat schommelen. Mocht je nog niet gemenstrueerd hebben, kan dat ineens weer gaan beginnen. Ook voor je kindje kan het wennen zijn. Hij kan het contact en de fijne momenten samen missen.

Lees ook: Gestopt met borstvoeding. En dan?

Tip: Als je kindje geen fles accepteert, probeer dan de CamoCup.

Vergeet niet om een laatste borstvoedingsmoment vast te leggen op foto of film.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2