Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, vaste voeding

Hoe beginnen met vaste voeding?

De eerste zes maanden heeft een baby alleen moedermelk nodig. Hoe kun je zien of je kindje toe is aan vaste voeding?Kind met boterham

  • Hij heeft interesse voor vast voedsel en probeert bijvoorbeeld eten te ‘pikken’ van je bord
  • Het afnemen van de kokhalsreflex (voorkomt verslikken). Bij jonge baby's bevindt zich de kokhalsreflex voor in de mond. Op het moment dat er vaste voeding in zijn mondje wordt gestopt, reageert hij door dit eruit te duwen in plaats van het door te slikken. Een baby is toe aan vaste voeding als hij de voeding makkelijk doorslikt en het kokhalsreflex is afgenomen
  • Hij kan rechtop zitten
  • Bereidheid om te kauwen
  • Dingen kunnen oppakken en gericht in zijn mond stoppen
  • Vaker aan de borst willen drinken terwijl het kindje niet ziek is of last heeft van doorkomende tanden

Als een kindje nog niet aan vaste voeding toe is zal hij het laten merken door zijn hoofdje af te wenden, niet willen happen van een lepeltje, zijn mondje stijf dichthouden of eten uitspugen.

Niet doorslapen en een afvlakkende groeicurve rond 4-5 maanden is geen reden om eerder te starten met bijvoeding.

129 2916Borstvoeding zou de belangrijkste voedingsbron gedurende het eerste levensjaar moeten zijn. Geleidelijk aan neemt de behoefte aan vast voedsel toe en zal de hoeveelheid borstvoeding afnemen. In het tweede levensjaar zal het grootste deel van de voedingsbehoefte worden voorzien door vaste voeding.

Ook bij bijvoeding blijft de baby de leiding houden. Als ouder bepaal je uiteindelijk wel wat er op tafel komt: het liefst zo gezond mogelijk. Maar de baby mag zelf bepalen wat hij daarvan op eet en hoeveel hij er van wil eten.

Het beste moment om met de eerste hapjes te beginnen is nadat de grootste honger aan de borst is gestild. Als hij honger heeft zal hij niet in zijn voor iets nieuws.
De baby kan op schoot zitten of (met steun) in de kinderstoel. Hij kan wat likken van de vinger van de moeder of van een lepeltje. Maar het aanbieden van een gekookt worteltje of ander stukje groente of zacht fruit kan ook, omdat de baby het dan zelf kan pakken en met zijn mondje verkennen.
Het leukste is om als gezin met zijn allen te eten. Gezellig en erg motiverend voor startende etertjes. De nadruk moet in het begin liggen op kennismaken met vast voedsel.
Als hij geen interesse meer heeft kan hij weer verder drinken aan de borst.

Lees ook Tot welke leeftijd heeft een gezonde, voldragen baby genoeg aan uitsluitende moedermelk.

Een fijn boek over het introductie van vaste voeding is Eten voor de kleintjes, geschreven door Stefan Kleintjes.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2