Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, huidcontact, geboorte, oxytocine

Huidcontact en eerste keer aanleggen

Eerste kennismaking

Maanden heb je er naar toe geleefd en dan is er het moment dat je je baby voor het eerst in je armen sluit. Zowel jij als je baby zijn kort na de bevalling door de invloed van hormonen helder en alert. Dit is een mooi moment om kennis te maken, je baby te bekijken en te ontdekken. Omgekeerd zal je baby jou zien, voelen, horen en ruiken. Hij is niet zo hulpeloos als je zou verwachten. Hij wordt geboren met reflexen die hem helpen te overleven.

Kort na de geboorte zijn de reflexen die voor borstvoeding belangrijk zijn het sterkst. Als je baby op zijn blote buik op jouw blote buik of borst ligt, is hij met zijn aangeboren reflexen en misschien een klein beetje hulp in staat om op zoek te gaan naar de borst. Als je baby de tijd krijgt, zal hij doorgaan met het zoeken naar de borst en uiteindelijk de tepel vinden voor een eerste voeding. Je baby krijgt met de eerste druppels colostrum direct waardevolle voedingstoffen. Afweerstoffen in jouw moedermelk helpen tegen ziektekiemen en ondersteunen het afweersysteem van je baby. Ook het darmstelsel wordt ondersteund in de rijping ervan.

Daarnaast bevordert deze eerste kennismaking de uitdrijving van de placenta en het samentrekken van de baarmoeder, met minder bloedverlies tot gevolg.

De eerste keer aan de borst is een leermoment. Het komt voor dat een baby de eerste keer niet echt drinkt. Hij zal het laten bij likken en snuffelen aan de tepel. Door je baby huid-op-huid bij je te houden geef je hem de gelegenheid het later nog eens te proberen. Hoe langer je direct na de geboorte huidcontact hebt met je baby, hoe groter de kans van slagen op succesvol borstvoeding geven. Huidcontact met je baby zorgt ervoor dat bij jullie allebei oxytocine vrij komt, een belangrijk hormoon voor hechting.
Zo dicht bij je zal je baby beter op temperatuur blijven, minder stress ervaren, minder energie verbruiken, minder huilen en hogere bloedsuikers houden. Ook jij ervaart minder stress en pijn als je je baby in je armen houdt, wat fijn is na een pittige bevalling. In de dagen na de bevalling is direct huidcontact met je baby belangrijk en nuttig.

Hieronder staat een serie foto's waarop je kunt zien hoe de baby voor het eerst kennismaakt met de borst.

Eerste kennismaking Eerste kennismaking Eerste kennismaking

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2