Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, moedermelk, kleur, colostrum, rijpe moedermelk, rusty pipe syndrome

Hoe ziet moedermelk er uit?

Afgekolfde colostrumMoedermelk ziet er heel anders uit dan koemelk uit een pak. De kleur zegt niets over de kwaliteit van moedermelk. Moedermelk is altijd goed van samenstelling en voedingswaarde.Vetlaag op melk

De eerste melk die je borsten maken wordt colostrum genoemd.

Colostrum is geel, soms wit of helder. Deze melk is erg belangrijk voor de baby omdat het zoveel antistoffen bevat en licht verteerbaar is. Het werkt laxerend waardoor je baby zijn eerste ontlasting sneller kwijt kan raken. Dit vermindert de kans op geel zien. Vergeleken met rijpe moedermelk bevat colostrum meer eiwitten en mineralen, minder koolhydraten en vet. De hoeveelheid antistoffen blijft relatief constant gedurende de borstvoedingsperiode, ongeacht de hoeveelheid melk die de moeder maakt.

Tussen de derde en vijfde dag komt de melkproductie op gang. De borsten kunnen gestuwd zijn door toegenomen doorbloeding en toename van lymfevocht. Colostrum gaat vanaf dan geleidelijk over in rijpe moedermelk en de hoeveelheid melk neemt toe. Rijpe moedermelk bevat net als colostrum alle voedingsstoffen, enzymen, (groei)hormonen en beschermende stoffen aangepast aan de behoefte van je baby. Aan het begin van de voeding ziet melk er vaak waterig en blauwachtig uit. Aan het einde van een voeding is de melk romiger van kleur.

Gedurende de gehele periode van borstvoeding blijft de melk zich aanpassen aan de behoeftes van de baby.

Heel soms komt het voor dat iets uit de voeding van de moeder de kleur van de melk beinvloedt. Bijvoorbeeld na het eten van bietjes of het eten van bepaalde zeewieren. Bij sommige moeders heeft de melk de eerste dagen een bloederige, bruinige of grijsgroene kleur. Dit wordt het 'rusty pipe syndrome' genoemd en is onschuldig. De baby kan deze melk zonder problemen drinken.

Lees ook dit artikel over de kleur van moedermelk van Silvie Zuidam.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2