Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, huidcontact, geboorte, oxytocine, prolactine, hechting

Welke hormonen spelen een rol bij borstvoeding?

Na de geboorte van de baby dalen de zwangerschapshormonen waardoor prolactine actief wordt en de melkproductie op gang komt.
Wanneer de baby aan de borst drinkt, masseert hij met tong en kaken moedermelk uit de melkkanalen direct achter de tepelhof. Tegelijkertijd stimuleert hij zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen. Daar worden twee hormonen afgescheiden door de hypofyse: oxytocine en prolactine.

Isabel, een paar dagen oud en dicht bij haar moeder

De melkkliercellen maken gebruik van speciale receptoren voor prolactine. Hoe vaker je in het begin aanlegt, hoe beter je basis is voor later in je borstvoedingsperiode.
De piek aan prolactine na het voeden stimuleert de melkkliertjes om in hoog tempo moedermelk aan te maken. Na een voeding gaan ze daar in lager tempo mee door. Zo is bij de volgende voeding al direct melk beschikbaar. Hoe leger de borst, hoe sneller er weer moedermelk wordt aangemaakt

De melkproducerende cellen halen alle stoffen die ze nodig hebben uit het bloed van de moeder.
Prolactine beïnvloedt het gedrag van moeders: het dempt angst en bezorgdheid. Het maakt moeders onverschrokken en agressief tegen indringers, dit is het sterkst in de eerste dagen na de bevalling. Het geeft het moedergevoel en maakt het moederdier in je los. Het maakt je sensitief naar je kindje toe.

Oxytocine zorgt ervoor dat de kleine spiertjes rondom de melkkliertjes en melkkanalen zich samentrekken, waardoor de moedermelk vanuit de melkkliertjes door de melkkanalen naar de tepeluitgangen gestuwd en komt zo beschikbaar voor de baby. Dit heet de toeschietreflex. Je merkt dat de baby klokkend gaat drinken omdat er ineens veel melk komt. Zelf voel je soms een prikkend, tintelend of kort pijnlijk gevoel in je borsten. Naarmate de voeding langer duurt gaat de baby vaker zuigen en minder vaak slikken. Als de melk opnieuw toeschiet hervat hij het actieve drinkpatroon.
Van oxytocine is bekend dat het geheugen en leervaardigheid ondersteunt. Oxytocine brengt moederschap op gang, smeedt sociale banden en speelt een zeer belangrijke rol in de hechting tussen moeder en kind. Borstvoeding geven is een bijzonder efficiënte manier om tot rust te komen, moeders reageren minder op stress en zijn opener.
Natuurlijk bevallen en borstvoeding geven bevorderen de werking van oxytocine, net als massages en huidcontact bij knuffelen.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2