Alles voor dragen en borstvoeding!

   

borstvoeding, anatomie, fysiologie,

Hoe werkt de borst, anatomie en ontwikkeling?

breast 247x200De borst bestaat uit klier-, bind- en vetweefsel, ook zenuwen, bloedvaten en lymfebanen. Het klierweefsel bestaat uit honderden melkklieren (alveoli) die melk maken en opslaan totdat de omringende spiercellen de melk in de melkkanaaltjes stuwen. De melkkanaaltjes gaan over in grotere melkgangen die leiden naar uitgangen in de tepel, dat zijn er tussen de 4 en 18. De structuur van het klierweefsel lijkt op een boom: kliertjes als bladeren, kanaaltjes als takken. Er zijn 7 tot 10 lobben. Het bindweefsel ondersteunt de borst en houdt de lobben op zijn plaats. Het vetweefsel in nauw verbonden met het klierweefsel. Buiten zwangerschap en borstvoedingsperiode zorgt het vetweefsel voor opvulling en vorm van de borst.

Uit een Amerikaans onderzoek bij vrouwen die hun borsten wilden laten liften, blijkt dat borstvoeding helemaal niets te maken heeft met het uitzakken van de borsten. Het bleek dat in de groep die wel/geen borstvoeding gaf geen verschil zat tussen de stevigheid van de borsten. De zwaartekracht krijgt effect op borsten door hele andere oorzaken. De belangrijkste verslappende factoren zijn roken en grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap gaat je lichaam zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Onder invloed van hormonen groeien de melkkliertjes/kanaaltjes en nemen in aantal toe. Er is meer doorbloeding en vocht, waardoor de borsten voller en zwaarder worden. De kliertjes gaan zich al vullen met colostrum.

De tepelhof wordt donkerder. Men gaat er van uit dat dit donkere gebied de pasgeboren baby helpt om het midden van de borst en de tepel te vinden. In de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery (kleine bobbeltjes) die duidelijker zichtbaar worden, ze houden de huid soepel en de zuurgraad van de huid verandert zodat bacteriegroei op de tepel/tepelhof wordt tegen gegaan.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2