Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Draagdoek Facts

Draagdoekstof

Textiel
Textiel betekent letterlijk ‘al wat geweven is’. Draagdoekstof is geen gewoon textiel, het wordt op een speciale manier geweven. Draagdoekstof krijgt door het weven speciale eigenschappen die voor dragen en knopen essentieel zijn.

Per merk en type geweven draagdoek zijn er verschillen in dikte van de gebruikte draden en dichtheid van het weefwerk. Een draagdoek van dikkere stof kan als "draagkrachtiger" worden ervaren. Draagkracht is de mate waarin een draagdoek(stof) geschikt is voor het dragen van grotere kindjes.

De draden van draagdoekstof zijn geverfd (met milieu- en kindvriendelijke kleurstoffen) voordat ze verder tot textiel worden verwerkt. Hierdoor zijn draagdoekstoffen meer kleurvast dan stoffen die pas na verwerking tot textiel worden geverfd.

Materialen
Geweven draagdoeken worden van verschillende natuurlijke materialen gemaakt. Meestal wordt voor de draagdoekstof 100% katoen gebruikt. Daarnaast worden allerlei combinaties van katoen met linnen, wol, zijde of bamboe, de zogenaamde blends, toegepast.

De grondstof van de draden voor het weven zijn vezels. In het algemeen kunnen vezels natuurlijk of kunstmatig zijn. Kunstmatige vezels worden in geweven draagdoeken niet gebruikt. Als in de draagdoekstof een combinatie van verschillende materialen wordt gebruikt, dan wordt katoen in de lengte richting (kettingdraad) en het combinatie materiaal, bijvoorbeeld linnen, in de dwars richting (inslagdraad) toegepast.

De natuurlijke materialen waar draden voor draagdoekstof van gemaakt worden kun je verdelen in plantaardige en dierlijke vezels. Hieronder worden veel toegepaste vezels en hun eigenschappen beschreven.

Plantaardige vezels
  • Katoen is een zachte vezel van de zaden van de katoenplant. De korte vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om zachte, luchtdoorlatende stof van te maken.
  • Linnen bestaat uit lange vezels die gemaakt uit vlas. Vanwege de lange vezels kan de stof in het begin wat stug aanvoelen. Door gebruik zal de draagdoek steeds zachter gaan aanvoelen en makkelijker knopen. Een draagdoek met linnen wordt als draagkrachtig ervaren.
  • Hennep komt van vezels van de bast van de hennep plant. Deze vezels zijn bijzonder sterk en lang. Om een draagdoek met hennep zacht te krijgen zul je soms wel wat moeite moeten doen. Net als linnen wordt hennep als zeer draagkrachtig ervaren en geschikt voor het dragen van grotere kinderen.
  • Bamboevezels voelen verrassend zacht aan. In combinatie met katoen zorgt dit voor een fijne soepele draagdoek. Bamboe absorbeert meer vocht dan katoen en voelt koel aan .
Dierlijke vezels
  • Zijde is een product dat onder andere door de zijderups wordt afgescheiden; het stolt als het in contact met lucht komt en er ontstaat een fijne, glanzende draad. Het winnen van zijde is arbeidsintensief wat het een duur product maakt. Zijde is glad en soepel en geeft de draagdoek een mooie glans.
  • Wol dat het meest gebruikt wordt komt van het schaap. Daarnaast wordt kamelenwol, mohair en kasjmier toegepast. Wol heeft als eigenschap dat het warmte vasthoudt. Wol ademt goed, waardoor het ook koel aanvoelt. Hoe fijner de wolvezel, hoe minder kans op kriebelen.

Onderhoud
De mogelijkheden voor onderhoud van draagdoekstoffen, zoals wassen in de wasmachine (op hogere temperatuur) en drogen in de wasdroger verschillen per materiaal. Draagdoekstof gemaakt van plantaardige vezels kan over het algemeen zonder problemen in de machine worden gewassen en gedroogd. Draagdoekstof waarvan het materiaal ook dierlijke vezels bevat vraagt meestal voorzichtig onderhoud. Lang weken in water of wassen op hoge temperatuur zijn nadelig voor dit type draagdoekstof.

Check altijd het wasvoorschrift van je draagdoek, om vergissing en permanente beschadiging te voorkomen.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2