Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Soorten draagdoeken en dragers

Het grote draagzak overzicht

Ben je op zoek naar een fijne en makkelijke draagzak of babydrager voor je kindje? Vind je het lastig om te kiezen welke drager het beste past voor jullie?
Hieronder vind je een handig overzicht waarbij verschillende merken en types draagzakken met elkaar vergeleken worden. Alle eigenschappen en bijzonderheden op een rijtje.
Voor het passen of kopen van een draagzak maak je een afspraak of bezoek je de inloopochtend of -middag. Heb je al een keus gemaakt? Bestel dan via de webshop.

Lees meer

Draagzak, soft structured carrier - met gespen

SSC ergobabyEen Soft Structured Carrier (SSC) is een voorgevormde draagzak met gevulde schouder- en taillebanden die sluit met gespen. Het gemak van een draagzak wordt gecombineerd met het voordeel van goed, veilig en ergonomisch dragen. Je kunt de drager makkelijk en snel aan doen en hij is makkelijk in gebruik.

Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden gebruik je een verkleiner (dat is niet nodig bij Ergobaby Adapt en ByKay SSC). Draagzakken zijn na 6 maanden zonder verkleiner tot ver in de peuterleeftijd te gebruiken, waarbij je op de buik en op de rug kunt dragen.
SSC's zijn populair bij vaders, maar ook moeders gebruiken deze dragers met veel plezier.
De dragers van Ergobaby, ByKay en Tula zijn fijne gespendragers, makkelijk verstelbaar en daardoor voor beide ouders geschikt. Door de stevige heupband kun je een groter kindje dragen, zonder dat het zwaar aanvoelt. Hierdoor kun je lang plezier hebben van de drager.
SSC's hebben extra's zoals een zakje en slaapkapje.

Torsodragen - Afrikaans dragen

20150601 140142 kopieJe kindje met een draagdoek op je rug dragen, zoals in Afrika veel gedaan wordt, heet torsodragen. In Nederland niet zo bekend, hoewel het verrassend prettig draagt. Luchtig en niet warm. Ideaal als je je handen helemaal vrij wilt hebben. Bovendien kun je met torsodragen je oudere kindje dragen als je weer zwanger bent.

Het gewicht van je kindje wordt met een Afrikaanse draagdoek anders verdeeld dan bij de bekende manieren van dragen. Je schouders en rug worden ontzien, je draagt het gewicht op je torso en je bekken. Over je schouders lopen geen banden, je armen zijn vrij en je kunt makkelijk bewegen. Dat maakt deze vorm van dragen ideaal voor in de zomer of in huis. De draagdoek is klein en makkelijk mee te nemen, dus ook heel geschikt voor onderweg.

Een draagdoek voor torsodragen is van rechthoekige lap stof van katoen en is 1,1-1,2 meter bij 1,4-1,8 m groot. Je wikkelt de stof rond je romp, waarbij de stof niet geknoopt maar omgerold en gedraaid wordt.
Een mooi stuk stof, een oud lakentje, grote badhanddoek of dun dekentje zijn vaak prima geschikt om mee te dragen. Bij een ouder kindje is een draagdoek van stevige draagdoekstof het meest prettig en veilig.

Draagzak, soft structured carrier - zonder gespen

hoppediz ingo bondolinoEen Soft Structured Carrier (SSC) zonder gespen is een voorgevormde mei tai met gevulde schouder- en taillebanden die je knoopt of met klittenband bevestigt. Het gemak van een draagzak wordt gecombineerd met het voordeel van goed, veilig en ergonomisch dragen.
SSC's zijn populair bij vaders, maar ook moeders gebruiken deze dragers met veel plezier. SSC´s zonder gespen zijn handig als de ouders allebei willen dragen en een verschillend postuur hebben. Het is niet nodig om de drager steeds te verstellen en hij is erg makkelijk in gebruik.
Hoppediz heeft de Bondolino, een SSC van draagdoekstof, waarbij je je kindje zonder speciaal inzetstuk toch vanaf de geboorte kunt dragen.
SSC's hebben extra's zoals een zakje en slaapkapje.

Mei-tai babydrager

Hoptye Los Angeles RoodEen mei tai is een voorgevormde babydrager of draagzak waarbij je de schouder- en taillebanden gebruikt om te knopen. Je hebt het gemak van een draagzak met de voordelen van ergonomisch dragen.
Het gevoel en comfort van dragen met een geweven draagdoek wordt gecombineerd met de eenvoud en het gemak van een draagzak.

Met de mei tai kun je buik- en rugdragen, soms ook heupdragen. Vaak hebben deze dragers extra's zoals een zakje of slaapkapje.

Een mei tai is geschikt vanaf 6 maanden tot ver in de peuterleeftijd, zoals de ByKay Mei Tai; of als deze verstelbaar is vanaf de geboorte zoals bij de Hoppediz Hop-Tye en de Didymos DidyTai.

Korte geweven draagdoek, slendang of ringsling

Ringsling draagdoekEen kortere variant van de lange geweven doek, tussen twee en drie meter, kun je gebruiken voor asymmetrisch dragen over één schouder. De stof kan speciale draagdoekstof zijn, maar ook dunne katoenen stof wordt wel gebruikt.

Het voordeel van deze manier van dragen is dat je heel snel klaar bent met knopen. Door het niet symmetrisch dragen is het vaak wat minder comfortabel als je lang draagt. Je kunt de draagdoek makkelijk mee nemen onderweg en je kindje kan er snel in of uit. Fijn en praktisch voor het dragen van jonge baby's, ideaal bij oudere kinderen die zelf al stukjes lopen.

Een ringsling is een variant op de korte geweven doek. Twee ringen vervangen de knoop, wat de draagdoek makkelijk verstelbaar maakt.

Met een schuifknoop of slipknot bereik je hetzelfde effect. Losse ringsling ringen koop je hier.

Lange geweven draagdoek

Hoppediz Dublin sfeerDe lange geweven draagdoek geeft je de meeste mogelijkheden tot ergonomisch buik-, rug- of heupdragen. Hij is veelzijdig, comfortabel, zacht, tegelijkertijd heel stevig en draagkrachtig.

Je kunt deze draagdoeken gebruiken vanaf de geboorte tot in de peuter- of kleutertijd.
De wat langere geweven draagdoeken geven je net wat meer knoopmogelijkheden, de lengte varieert van 3,20 meter tot langer dan 5 meter. De meest gebruikte lengte is 4,60 m.

Geweven draagdoeken rekken niet in de lengte of breedte, maar hebben wel diagonale rek door de speciale kruiskeper of jacquard weving. Hierdoor kan de draagdoek zich mooi vormen om je lichaam en je kindje.
Het knopen en gebruiken van een lange geweven draagdoek vraagt iets meer oefening dan een tricotdoek.
Zoek je een dunne (zomer) draagdoek? Dan is een ByKay Denim of Hoppediz das leichte wat voor jou. Dun, zijdezacht en schitterend zijn de Jacquard geweven draagdoeken van Hoppediz. Ook het merk Didymos heeft prachtige dunnere draagdoeken. Wil je extra dun? Kies dan voor een gewicht stof van 180-200 g/m2.
Bekijk de verschillende geweven draagdoeken.

Lange tricot, rekbare of elastische draagdoek

ByKay tricotDraagdoeken van tricot zijn heerlijk zacht, rekbaar en elastisch en kun je gebruiken om je baby vanaf de geboorte bij je te dragen.

Afhankelijk van de maat en merk draagdoek zijn ze 4,5 tot 6 meter lang en 50-70 cm breed. Per merk zijn er grote verschillen in rekbaarheid en elasticiteit van de draagdoek. Hoe meer een draagdoek rekt, hoe strakker je draagdoek van te voren geknoopt moet worden.

De rekbare draagdoek van ByKay heeft wat minder rek, waardoor je de draagdoek langer (lees: bij een groter kindje) kunt gebruiken.
Een mooie pasvorm heeft de Ergobaby Wrap, van speciale stretchstof. Ondanks drie lagen stof niet warm, geschikt voor de allerkleinsten en ook voor grotere baby´s.

Het grote voordeel van de tricot draagdoeken is dat je een vrij eenvoudige knooptechniek gebruikt en de draagdoek eerst helemaal klaarmaakt. Daarna gaat je kindje in de draagdoek. In dit filmpje kun je zien hoe dat gaat.

Tricot draagdoeken zijn ideale draagdoeken voor beginnende dragers, maar ook comfortabel als je al meer ervaren bent. Door de rekbare stof zijn deze draagdoeken minder geschikt voor grotere kinderen en ongeschikt voor rugdragen.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2