Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Vragen over dragen (FAQ)

Wat is een natuurlijke houding in de draagdoek of draagzak?

Kikkerhouding in doorzichtige doek
Vaak zeggen plaatjes meer dan woorden....
De 'kikkerhouding' is anatomisch gezien de meest gunstige houding voor een pasgeboren baby. Zo heeft hij in je buik gezeten en zo zal hij zijn lichaam tegen je opkrullen als je hem optilt en tegen je aan houdt.
De knietjes zijn hoog opgetrokken, tot navelhoogte. De beentjes zijn naar buiten geopend en het ruggetje is mooi bol. In deze houding heeft de baby zijn armpjes dicht tegen zich aan en kan hij zijn handjes bij zijn gezicht brengen.
De draagdoek of draagzak ondersteunt het lichaam van de baby, biedt geborgenheid en de nabijheid van zijn moeder. De baby kan ontspannen en rustig worden. Tegelijkertijd wordt zijn lichaam gestimuleerd waardoor hij een goede spierspanning ontwikkelt en leert stabiliseren.

 

Voor je begint met je kindje dragen in een draagdoek

Het dragen van kinderen is zo oud als de mensheid zelf. In de armen van zijn moeder is haar kind veilig en kan hij makkelijk bij haar borsten voor zijn voeding. Dicht bij haar zal hij makkelijk op temperatuur blijven. Gekoesterd door zijn moeder huilt hij minder, slaapt beter en is rustiger. En hoe heerlijk is het voor een kind om zijn omgeving te leren kennen vanuit een plek waar hij zich prettig voelt?

Maar hoe onhandig, letterlijk en figuurlijk, is het voor een moeder om de hele dag haar kind vast te houden? Je kunt niet eens even naar de wc, boodschappen doen, eten klaarmaken of voor de rest van het gezin zorgen. Met een hulpmiddel om je kindje bij je te dragen heb je je vrijheid weer terug.
In onze tijd en cultuur is het dragen van kinderen niet zo gebruikelijk meer. Gelukkig ontdekken steeds meer moeders hoe fijn en praktisch een draagdoek is.

  Lees voor je begint met je kindje dragen in een draagdoek de volgende tips:
 • Het knopen van een draagdoek moet je leren, het is net als leren veters strikken of een stropdas knopen: oefening baart kunst
 • Bekijk de stap-voor-stap foto’s uit de handleiding van je draagdoek of draagzak, vaak vind je op Youtube veel leuke filmpjesTibet
 • Oefen het knopen en dragen eerst met een pop of kussentje
 • Maak gebruik van een spiegel, zodat je goed kunt zien wat je doet
 • Oefen samen met je partner, samen kun je de verschillende stappen makkelijker onthouden en zul je je zekerder voelen
 • Wacht met oefenen tot je baby goed uitgerust en niet hongerig is, zorg ook dat je zelf alle tijd en rust hebt dingen te proberen
 • Schrik niet als het na een aantal keren pas lukt om goed te knopen
 • Vouw je draagdoek helemaal uit en haal je draagdoek uit de knoop voor je begint met knopen
 • Vergeet niet dat jullie allebei moeten wennen aan de draagdoek, draagzak en het gebruik er van, stel je kindje op zijn gemak en blijf rustig met hem praten tijdens het oefenen
 • Als de draagdoek niet fijn zit en je hebt het gevoel dat je de baby ondanks draagdoek nog steeds vast moet houden, dan is de draagdoek waarschijnlijk niet goed geknoopt. Hetzelfde geldt bij gebruik van een draagzak.
 • Trek de draagdoek strak aan. In het begin zul je eerder te los dan te strak knopen.
 • Merk je dat je draagdoek losser gaat zitten als je je kindje naar je toe trekt en/of na een tijdje, dan is het beter om opnieuw en strakker te knopen.
 • Haal alleen je handen weg van je kindje en draagdoek als je echt zeker weet dat je kindje goed in de draagdoek zit en de knoop veilig en strak genoeg is.
 • Strijk of trek vouwen en plooien in de draagdoek glad, dit voorkomt drukplekken bij je kindje en bij jezelf.
 • Rol een spuugdoekje in de draagdoek ter hoogte van het nekje voor een zachtere rand en meer steun.
 • Draag je kindje zo hoog bij je dat je zijn hoofdje makkelijk kunt kussen.
 • Draag je kindje altijd met het gezicht naar je toe en de beentjes in de kikkerhouding. Bij deze houding zijn de beentjes gespreid. De knietjes zijn opgetrokken tot navelhoogte, vergelijkbaar met hurken. Dit geeft de optimale positie voor het bekken en de heupen. De rug van je kindje houdt zijn natuurlijke bolling. Om dit te bereiken moet de draagdoek de beentjes steunen van knieholte tot knieholte. Let op dat de doek niet ‘snijdt’ in de knieholte.
 • Kleed je kindje niet te warm aan. Je eigen lichaamswarmte en de lagen stof van de draagdoek houden je kindje warm. Beschouw de draagdoek als een laag kleding. Kleine kinderen verliezen veel warmte via het hoofdje, dit kun je tegengaan door je kindje een mutsje te geven. Ook voetjes kunnen koud worden bij koud weer. Wees bij warm en zonnig weer bedacht op kans op verbranden en zorg voor bescherming tegen de zon.
 • Draag bij koud weer je draagdoek met kindje onder je jas. Een draagdoek over je jas kun je niet mooi knopen en je baby mist de bescherming van jouw jas. Zorg er wel voor dat je kindje vrij uit kan ademen onder je jas.
 • Draag je kindje gerust vanaf de geboorte, als je dat zou willen en fit genoeg bent. Bouw het rustig op, zodat je spieren kunnen wennen. Je zult merken dat je kindje dragen in een draagdoek minder zwaar is als los op je arm.
 • Neem de tijd om je kindje te laten wennen aan het dragen en de draagdoek als je start met dragen als hij wat ouder is. Maak er een spelletje van, dans met hem door de kamer en maak samen veel lol. Je zult zien dat je snel genoeg je kindje met plezier kunt dragen.
 • Varieer met verschillende knoopmethodes tot je een knooptechniek hebt gevonden die prettig draagt, waarbij je gerust zelf creatief mag zijn.
 • Wil je echt de puntjes op de ‘i’ leren van een bepaalde knooptechniek of een nieuwe manier van dragen leren? Doe dan een draagconsult, verzorgd door een ervaren draagdoekconsulent.
 • Vergeet vooral niet te genieten van je kindje in de draagdoek!

Op de foto zie je een moeder uit Tibet met een drager die op een mei-tai lijkt. De foto is geplaatst met toestemming.
Heb je nog handige tips voor beginnende dragers of een mooie foto die je wilt delen? Mail je bijdrage naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Veel gestelde vragen over dragen met een draagdoek of draagzak

Hier vind je antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over draagdoeken, draagzakken en het dragen van je kindje. Voor persoonlijk advies, stel je je vraag aan de draagconsulent.

Is het zwaar om je baby in een draagdoek of draagzak te dragen?
Een kindje dat los op je arm ligt of zit is juist snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt van je af. Je kindje wiebelt en beweegt, wat het dragen van je kindje vermoeiend maakt. Als je je kindje in een goede draagdoek of ergonomische drager op de juiste manier draagt, voelt het helemaal niet zwaar aan. Je kindje zit dicht bij je. Het gewicht van je kindje wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je kindje bij je te hebben. Ook groeit je kindje mee met je draagervaring.

Lees meer

Waarom je kindje dragen?

25e dynasty montemhet dragenVanuit je intuïtie en door ervaring weet je dat je baby onrustig wordt als hij niet bij je is. Hij voelt zich in zijn eentje niet prettig en huilt meer. Gekoesterd en gedragen worden is, naast (borst)voeding, een van de levensbehoeften van je baby.

Als je denkt aan vroeger tijden is het logisch dat je baby zich laat horen, als hij de nabijheid van zijn moeder niet voelt. In de oertijd was een baby zonder zijn moeder een makkelijke prooi voor roofdieren. Dit is wat je baby genetisch heeft mee gekregen: huilen als hij zich alleen voelt. Hij heeft geen benul van een veilig huis en een bedje dat voldoet aan alle veiligheidseisen. Hij wil maar een ding: het alarmerende gevoel van verlaten zijn moet stoppen. En hij gaat huilen.

Lees meer

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2