Alles voor dragen en borstvoeding!

   

Vragen over dragen (FAQ)

Veel gestelde vragen over dragen met een draagdoek of draagzak

Hier vind je antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over draagdoeken, draagzakken en het dragen van je kindje. Voor persoonlijk advies, stel je je vraag aan de draagconsulent.

Is het zwaar om je baby in een draagdoek of draagzak te dragen?
Een kindje dat los op je arm ligt of zit is juist snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt van je af. Je kindje wiebelt en beweegt, wat het dragen van je kindje vermoeiend maakt. Als je je kindje in een goede draagdoek of ergonomische drager op de juiste manier draagt, voelt het helemaal niet zwaar aan. Je kindje zit dicht bij je. Het gewicht van je kindje wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je kindje bij je te hebben. Ook groeit je kindje mee met je draagervaring.

Kan ik met rug en/of bekkenklachten mijn baby dragen in een draagdoek?
Als een moeder fysieke klachten heeft is het dragen van haar kindje op de arm een zware en eenzijdige belasting. Met een draagdoek of draagzak gebruik je je hele romp om je kindje te dragen. Het zwaartepunt ligt dicht bij je eigen zwaartepunt, waardoor het minder belastend is om zo je kindje te dragen. Wel is het belangrijk dat je symmetrisch draagt met respect voor je eigen belastbaarheid en rust.
Als je je kindje vanaf de geboorte draagt, ontwikkelen je (rug)spieren en uithoudingsvermogen met het groter worden van je kindje mee. Je wordt sterker, wat juist heel positief kan werken tegen rug- of bekkenproblemen.
Ook bij fibromyalgie of andere lichamelijke beperkingen is het dragen van je kindje vaak wel mogelijk. Het is aan te raden om dit met een ervaren draagconsulent samen te testen. Zo is een gladdere stof vaak makkelijker te knopen waardoor het minder kracht kost. Of blijkt een drager zonder gespen fijner omdat het losklikken van de gespen teveel kracht kost.

Is het zielig als je baby niet naar voren kan kijken in de draagdoek (facing out)?Ergobaby Babydraagzak 360 Omni
Zeker de eerste maanden vindt je kindje het juist fijn om op de buik met het gezichtje naar je toe te worden gedragen. Je kindje heeft vooral interesse in gezichten en ziet jouw gezicht het liefst van allemaal.
Stel je voor dat je in een drukke winkelstraat loopt, met je baby voor je gedragen met zijn gezicht naar voren toe. Al die drukte en mensen die hij niet kent. Alles komt op hem af en hij kan geen kant op.
Als je kindje wat groter is en meer behoefte heeft aan contact met de buitenwereld, is dat een goed moment om hem op de heup te gaan dragen of over te stappen naar rugdragen. Nog steeds zit hij met het gezichtje naar jou toe, buik tegen je aan. Op deze manier heeft hij meer overzicht en toch de mogelijkheid om weg te duiken in de draagdoek of draagzak als het hem te veel wordt.
Met de meeste dragers waar je het kindje met het gezichtje van je afdraagt kun je niet ergonomisch dragen. Ergobaby Omni babydraagzak en Tula Explore babydraagzak zijn hierop een uitzondering. Met deze draagzakken kun je wel ergonomisch dragen als je kindje van je af kijkt. Het advies is wel om dit te doen met een oudere baby en niet te lang achter elkaar.

Raakt je baby verwend als je hem veel draagt in een draagdoek?
Je kindje dicht bij je dragen is toch helemaal niet verwennen? Het dragen van kinderen bestaat als sinds mensenheugenis en wordt in allerlei culturen nog steeds gedaan.
Je baby is negen maanden door jou gedragen en gekoesterd in je buik. Na de geboorte heeft hij (en jij) nog steeds de intense behoefte om samen te zijn. Waarom zou je hem niet bij je dragen?
Naast behoefte aan voeding, heeft je baby huidhonger. Hij heeft liefde, warmte, geborgenheid en aanraking nodig. Als je kindje veel geknuffeld en aangeraakt wordt, zal hij zich beter ontwikkelen op geestelijk en lichamelijk gebied.
Het voordeel van een draagdoek of draagzak is dat je, met je kindje bij je, toe komt aan je eigen bezigheden of de zorg voor je andere kinderen.

Hoppediz geweven draagdoek Is moeilijk om te leren hoe je een draagdoek moet gebruiken?
Een stopdas of veters leren knopen is de eerste keer ook lastig. Maar als iemand het een keer voor doet en je probeert het daarna een paar keer zelf dan leer je het snel genoeg. Wil je advies op maat, kies dan voor een draagconsult. Tijdens een draagconsult kun je verschillende draagdoeken of babydragers proberen onder begeleiding van een draagconsulent. Ook het inloopspreekuur is geschikt om je te laten informeren over dragen.
En wees eerlijk. Kon jij de kinderwagen of maxi-cosi ook in één keer soepel en makkelijk bedienen en gebruiken?

Vanaf welke leeftijd en tot welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen?
Met een draagdoek kun je je kindje al vanaf de geboorte dragen. Verstelbare draagzakken, zoals Tula Free to Grow of Ergobaby Adapt, kun je ook al snel na de geboorte gebruiken. Wil je een combinatie tussen draagdoek en draagzak? Dan kies je voor een half buckle of verstelbare mei tai. Je kunt doorgaan met dragen van je kindje in een zolang jij en je kindje dat prettig vinden. Sommige moeders dragen hun kindje zelfs nog of en toe als ze peuter zijn.tandemdragen
Als je kindje groter is zal de manier waarop je hem draagt veranderen. In het begin zul je hem vooral in de kikkerhouding rechtop tegen je borst bij je dragen. Afhankelijk van je draagervaring en zelfvertrouwen, kun je (al snel) gaan rugdragen. Bij een groter kindje kun je voor een kort stukje dragen ook heel handig een ringsling of een korte knoopdoek gebruiken.

Kan ik een twee kinderen (van verschillende leeftijden) dragen in een draagdoek?
Het is inderdaad mogelijk om twee kinderen tegelijk te dragen. Een tweeling kun je tot ongeveer 3 maanden tegelijk dragen in een lange (tricot) draagdoek.
Daarna is het handiger om één kindje op de rug te gaan dragen en één kindje voor je. Deze techniek kun je ook gebruiken als je twee kinderen van verschillende leeftijden tegelijk wilt dragen. Meestal kies je er dan voor om de oudste op je rug te dragen en de jongste voor je op je buik. Een combinatie van twee ringslings, draagzakken of mei tai's wordt ook vaak gebruikt.

Persoonlijk advies
Voor persoonlijk advies of dragen in bijzondere situaties, stel je je vraag aan de draagconsulent of maak je een afspraak.

Aidulac heeft als doel jou te ondersteunen in de ontwikkeling van de ouder-kind relatie. De zorg is gericht op het bevorderen van een goede hechting tussen ouders en kindje. Aidulac hanteert als belangrijkste invalshoeken borstvoeding, dragen van kinderen en haptonomie.

Copyright © 2010 - 2019 Aidulac ®

UA-81851763-2